Hei!
Etäisälle on keväällä kerrottu että lapset menevät syksyksi (3,5 KK) ulkomaille. Lapset käyvät siellä koulua; sovittu Suomen koulun kanssa ja tulevat ennen joulua takaisin. Kaikki ovat suomalaisia. Etäisä ei ensin kieltänyt eikä myöntänyt. Lapset( yli 12 v.) ovat innoissaan . Nyt isältä jyrkkä kielto; korkeintaan 2 kuukautta ja tämäkin vain jos suostutaan hänen ehtoihinsa. Ehdot eivät millään tavalla liity matkaan. Esim. hän suostuisi maksamaan vain 50% elatusrahasta. Eivät kotimaan kiinteät kulut syksyn aikana mihinkään häviä. Lasten äiti on ottanut virkavapaata syksyksi. VOIKO NÄIN TEHDÄ? Mitä tapahtuu, jos äiti ja lapset jättävät huomioimatta etäisän uhkaukset? KIITOS ETUKÄTEEN

1 vastaus


Minilex

2 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

ilmoitat, että lasten etäisä on estämässä lasten syksyn ulkomailla. Asiaan vaikuttaa se, oletteko lasten yhteishuoltajia vai onko lasten huolto uskottu yksin sinulle. Lain mukaan lapsen huoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja lähtökohtaisesti tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Jos vanhemmilla on yhteishuoltajuus, on muuttaminen mahdollista vain, jos molemmat huoltajat antavat siihen suostumuksensa. Et siis lähivanhempanakaan voi yksipuolisesti päättää viedä lapsia ulkomaille, vaan siihen tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lasten yksinhuoltaja voi kuitenkin muuttaa lapsen kanssa ja viedä tämän ulkomaille ilman toisen vanhemman suostumusta.

On kuitenkin syytä ottaa huomioon se, että lapsen tapaamisoikeus säilyy ennallaan myös muuton jälkeen. Lapsilla on oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapset eivät asu. Jos olette tehneet tapaamissopimuksen lapsen ja etävanhemman tapaamisista, tulisi sitä noudattaa myös ulkomailla oleskelun aikana. Tapaamissopimusta on kuitenkin mahdollista muuttaa uudella sopimuksella, jos olosuhteet ovat sopimuksen vahvistamisen jälkeen muuttuneet.

Mitä tulee isän kieltäytymiseen maksaa koko elatusapua, asiaan vaikuttaa se, oletteko vapaamuotoisesti sopineet lasten menojen jakamisesta vai onko elatussopimus sosiaalilautakunnan tai tuomioistuimen vahvistama. Sosiaalilautakunnan tai tuomioistuimen vahvistama elatussopimus voidaan panna täytäntöön ulosottoviranomaisten avulla, vapaamuotoista sopimusta kuitenkaan ei.

Voit olla yhteydessä lakimieheemme, joka voi neuvoa sinua, miten tilanteessa kannattaisi toimia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]