Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
135 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Varsinaista aikarajaa perinnöstä luopumiseen ei ole, vaan perittävän kuoltua kuolinpesän osakkaalla on oikeus luopua perinnöstä, jos osakas ei ole ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen on katsottava ottaneen vastaan perinnön. Luopumisen tulee tällaisessa tilanteessa tapahtua kirjallisesti ja sen tulee sisältää luopujan allekirjoitus. Kuoleman jälkeinen luopumistahdonilmaisu voidaan antaa pätevästi esimerkiksi kaikille kuolinpesän osakkaille yhdessä, pesänselvittäjälle tai pesänjakajalle. Jos perillinen, joka haluaa luopua perinnöstä on kuitenkin osallistunut perinnönjakoon, se katsotaan perintöön ryhtymiseksi, jolloin tehokas perinnöstä luopuminen estyy.
Perintökaaren mukaisesti perillisen on katsottava vastaanottaneen perinnön, jos hän on yksin tai muiden kanssa ottanut pesän hoitoonsa, osallistunut perunkirjoitukseen tai perinnönjakoon taikka perillisenä muutoin ryhtynyt jäämistöä koskeviin toimiin. Vastaanottaminen voi siis tapahtua usealla eri tavalla. Toimet, kuten esimerkiksi jäämistön hoito, perinnönjako tai jopa joskus perunkirjoitukseen osallistuminen, katsotaan perinnön vastaanottamiseksi.
Mikäli siis et ole vielä ryhtynyt sellaisiin toimiin, joiden perusteella sinun voidaan katsoa ottaneen vastaan perintö, luopuminen on mahdollista, jolloin perintöosuus siirtyy perimysjärjestyksen mukaisesti lapsillesi.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.