Hoidin edesmenneen huonokuntoisen isoäitimme kotitaloutta korvauksetta monta vuotta. Siivoukset, sänkyvaatteitten vaihdot, pyykit, leipomiset, hiustenleikkuut, osin kaupassakäynnit, tarjosin keskusteluapua isoäidille, kun hän oli ahdistunut. Olin myös hänen edunvalvojansa monta vuotta enkä juuri ottanut tältä ajalta korvausta.
Kukaan muu ei tikkua ristiin isoäidin hyväksi laittanut - ei juurikaan edes yhteyttä häneen pitänyt. Hänen kuolemansa jälkeen esitin perunkirjoitustilaisuudessa laskun kuolinpesälle. Pyysin perukirjan tehnyttä lakimiestä merkitsemään perukirjaan ylös laskuni. Tämä kuitenkin suositteli minulle, että jätetään se pois, mihin ymmärtämättömyyttäni suostuin. Nyt pesä on jaettu ja minä en senttiäkään saanut työkorvausta. Menettelikö lakimies oikein vai missä meni pieleen?

1 vastaus


756 vastausta

Perillisellä on oikeus vaatia kohtuullista korvausta tekemästään työstä vainajan hyväksi tämän eläessä. Oikeudesta saada työhyvitystä on säädetty perintökaaressa niin, että mikäli henkilö on avustanut ja tehnyt työstä jatkuvasti esimerkiksi vainajan talouden eteen tämän eläessään, saamatta kohtuullista korvausta, on hän silloin oikeutettu saamaan korvausta kuolinpesän varoista. Työhyvityksen määrä ei rahallisesti saa kuitenkaan olla niin mittava, että se vaikuttaisi lakiosien määräytymiseen loukkaavasti. Työhyvitystä voidaan vaatia yhteensä enintään viideltä vuodelta ja sen määräytymisessä otetaan huomioon mm. työn luonne, sitovuus, laatu ja tekijän ammattitaito. Työhyvitys tulisi suorittaa jäämistöstä. Lakimiehen olisi tullut perukirjaa laatiessaan ottaa huomioon työkorvaus tai neuvoa, miten asia parhaiten hoituisi.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]