Hei,

Kysymykseni on tämä:

1. Onko Suomessa mahdollista kokonaan kietäytyminen isyydestä? Niin että lapsi ei ole enää virallisesti minun, enkä ole elatusvelvollinen, hän ei peri minua yms. Onko tämä mahdollista jos lapsen äiti suostuu tähän myös? Entä esim. sellaisessa tapauksessa jos vaikka vaimon seuraava mies haluaa adoptoida hänet?

2. Miten käytännössä haen Kelan maksamaan elatusmaksut, koska viralliset tuloni ovat erittäin pienet. Miten sitten käy jos muutan pysyvästi asumaan ulkomaille? Jatkaako Kela elatusmaksun maksamista vai pitääkö minun toimittaa jokin todistus ulkomailta tuloistani? Entä jos tuloja ulkomailla ei ole?

1 vastaus


1 vastausta

Isyydestä ei voi kieltäytyä käytännössä, sillä oletettua isää kohtaan voidaan tehdä isyystutkimus lastenvalvojan tai maistraatin toimesta, vaikka isä ei tutkimusta haluaisikaan. Käytännössä siis isyys tulee vahvistaa. Jos kuitenkin isyys jää vahvistamatta, niin lapsella vielä myöhemminkin on oikeus ajaa niin sanottua isyyskannetta isäkseen epäilemäänsä miestä vastaan.

Isyys siis tulee vahvistaa, mutta elatuksesta voidaan sopia vanhempien välillä, kunhan elatusta koskeva sopimus vain rekisteröidään asianmukaisella tavalla, eli vahvistuttamalla sopimus kunnan sosiaalilautakunnassa. Elatusavusta ei voi äiti luopua lasta sitovasti, eli lapsella on oikeus aina myös isän suorittamaan elatusapuun. Sen sijaan jos äidin seuraava mies adoptoi lapsen, niin tällöin elatusvelvollisuudet lakkaavat samoin kuin lapsen perimisoikeus.

Kelalta voivat pienituloiset elatusvelvolliset hakea tukea niin, että lapsi on aina oikeutettu tiettyyn vähimmäismäärään elatusapua ja mikäli sitä ei voida periä elatusvelvollisen tuloista, niin kela maksaa puuttuvan osuuden. Tukea on siis erikseen haettava elatusvelvollisen kelasta ja tuki maksetaan siis lapselle, eikä elatusvelvolliselle. Ulkomailla oleskelusta kannattaa tiedustella kelalta lisää tarkemmin, sillä arviointi luultavasti riippuu muun muassa oleskelun kestosta ja maasta, johon olette kenties muuttamassa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »