Muutimme avoliittoon vuonna 2009 ja kummallakin on lapsia (tois. 1 ja tois.2) entisestä liitosta. Miehellä oli riitaiset elatusmaksu kokemukset eksänsä kanssa. Nyt lapset aikuisia. Mies perusti yrityksen Tmi vuonna 2015, johon otti lainaa. Itse olen palkkatyössä. Yhteinen rivitaloasunto, josta asuntolainaa. Toisella 3 perinnöksi saatua huonekalua, jotka on toivottu säilyvän omassa suvussa, muuten tavarat ja huonekalut yhdessä hankittu. Autot omat molemmilla. Tarvitseeko avoliitossa elävien tehdä testamentti omille lapsilleen riitojen välttämiseksi, puolisot eivät halua toisiltaan mitään perintö osuutta? Kuka vastaa miehen yrityksen(Tmi) asioista ja veloista kuoleman tapauksessa? Pitääkö tehdä joku todistus perintö huonekaluista jos ei tastamenttiä tarvitse tehdä?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

Avopuolisot eivät peri toisiaan suoraan lain nojalla. Jos avopuolisolle halutaan antaa omaisuutta, on tätä varten tehtävä testamentti.

Avoliitossa olevien ei tarvitse tehdä testamenttia omille lapsilleen, vaan lapset perivät omat vanhempansa ilman testamenttia suoraan lain nojalla. Tällöin myös miehesi yritys menee hänen kuolemansa jälkeen hänen omille lapsilleen.

Avoliiton päättymisen jälkeen toimitetaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat avopuolisot pitävät oman omaisuutensa. Jotta voidaan näyttää toteen, että irtain omaisuus kuuluu vain toiselle avopuolisolle, tulee tästä olla kuitti tai muu todiste. Jos avopuolisoilla on yhteistä omaisuutta, yhteisomistussuhde on tarvittaessa purettava. Avopuolison, jolla on 3 perinnöksi saatua huonekalua, on tarvittaessa pystyttävä näyttämään toteen, että hän on saanut huonekalut perintönä. Avopuolisot voivat myös etukäteen sopia omaisuuden jaosta tekemällä tätä koskevan sopimuksen.

Jos teille jäi vielä jotain kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »