Eihän lapsen ole pakko tavata äitiään jos ei itse halua, sillä äiti on käyttänyt huumeita ja lapsi asuu isänsä kanssa eri kaupungissa. Lapsi ei halua tavata äitiään käynneillä eikä halua pitää yhteyttä. Pystyykö äiti pakottamaan lapsen tapaamaan äitiään vasten tahtoa?

2 vastausta


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Asiaa sääntelee laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Lain mukaan tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Lähtökohtana on, että lapsen tapaamisoikeus on lapsen oikeus tavata vanhempiaan, ei vanhempien oikeus tavata lastaan.

Vanhemmat voivat sopia siitä, miten lapsen huolto ja tapaamisoikeus vanhempien välillä hoidetaan. Tällöin vanhemmat sopivat siitä, kenen luona lapsi asuu, sekä lapsen oikeudesta pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Vanhempien sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tulee tehdä kirjallisesti ja se on esitettävä vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa lapsella on asuinpaikka. Jos vanhemmat eivät saa tehtyä tapaamisopimusta, he voivat (yhdessä tai yksin) hakemuksella saattaa asian tuomioistuimen ratkaistavaksi taikka tuomioistuinsovitteluun.

Kysymyksestäsi ei selviä lapsen ikää, mutta lapsen tapaamisoikeutta koskevan sopimuksen täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä vastoin lapsen tahtoa, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Täytäntöönpanoon ei myöskään saa ryhtyä vastoin 12 vuotta nuoremman lapsen tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Tämän säännöksen taustalla on koko tapaamisoikeuden tarkoitus, eli lapsen oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempiinsa.

Tarkempia tietoja varten soitathan lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laissa määritellään nimenomaisesti lapsen oikeudesta tavata vanhempiaan eikä päinvastoin. Tällä turvataan lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Tällaisissa tilanteissa on aina laadittu sopimus koskien tapaamisia, jota pyritään noudattamaan. Sopimusta voidaan kuitenkin muuttaa tai se voidaan purkaa, jos olosuhteet ovat muuttuneet tai tämä koetaan muuten tarpeelliseksi.

Kysymyksessä ei mainittu onko kyseessä yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus. Näissä tilanteissa tapaamisoikeuksissa on eroa. Asian kannalta on tärkeää muistaa, että lapsen etu on aina etusijalla. Tämän muistuttaminen myös lapsen äidille saattaa auttaa asiaa. Mikäli asiaan täytyy puuttua oikeusteitse kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen ja tuoda tarkemmat yksityiskohdat ilmi mieluisan ratkaisun saamiseksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]