1.Äitimme on testamentannut omaisuutensa jaettavaksi tasan kolmen lapsensa kesken kuitenkin siten, että hänen avopuoliso saa korvaukseksi kesämökin/asunnon ja irtaimioston hankinnasta 12000€. Onko edesmenneemme äitimme avopuoliso testamentin perusteella kuolinpesän osakas?
2. Samaisessa testamentissa on edesmenneen äitimme avopuolisolle kirjattu oikeus asua äitimme omistamassa asunnossa kolme kuukautta äitimme kuoleman jälkeen. Kaksi viikkoa äitimme kuoleman jälkeen asuntoon muutti avopuolison aikuinen sukulainen. Asiasta ei ole kysytty meiltä perillisiltä mitään. Onko tämän testamenttiin kirjatun kolmen kuukauden asumisoikeusajan ok, että asunnossa saa asua myös muita henkilöitä?
3.Avopuolisolle on testamentissa määrätty 15 vuoden käyttöoikeus vapaa-ajan asuntoon. Onko meillä vapaa-ajan asunnon perijillä/omistajilla oikeus rajata käyttöoikeutta koskemaan vain käyttöoikeuden saajaa, vai onko käyttöoikeuden haltijalla oikeus määrittää, ketkä vapaa-ajan kiinteistöä voivat halutessaan käyttää?
4. Kuuluuko vapaa-ajan asunnon kulut /vakuutusmaksut, kiinteistövero, sähkö, rakennuksenylläpito omistajille vai käyttöoikeuden haltijalle?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestänne!

1. Testamentin tulkinnassa on ratkaisevaa testamentin laatijan tarkoitus. Jos mainitsemanne määräys on annettu testamentin muotovaatimukset täyttävässä testamentissa ja mainittu 12 000 euroa määrätty siirtyväksi avopuolisolle äitinne kuoleman sattuessa, testamenttia lienee tulkittava siten, että avopuolisoa on pidettävä testamentinsaajana. Koska kuolinpesästä maksettava omaisuus on kuitenkin tarkkaan yksilöity ja rajattu, kyse on erityistestamentista. Erityistestamentinsaaja ei ole kuolinpesän osakas, toisin kuin yleistestamentinsaaja. Erityistestamentinsaajan oikeus on täytettävä jakamattomasta pesästä. Jos lupausta 12 000 eurosta ei olisi tulkittava testamentiksi, kyse on kuitenkin yksipuolisesta tahdonilmauksesta, jonka perusteella mainittua määrää olisi vaihtoehtoisesti pidettävä vainajan velkana avopuolisoa kohtaan, joka tulee maksaa kuolinpesästä.
2. Kysymys avopuolison sukulaisen oikeudesta asua avopuolison saaman oikeuden nojalla äitinne omistamassa asunnossa on ongelmallinen, jos vainaja ei ole määrännyt testamentissa mitään kyseisen kaltaisten tilanteiden varalta. Kysymys on siitä, onko oikeus käyttää asuntoa tarkoitettu testamentissa henkilökohtaiseksi oikeudeksi vai siirtokelpoiseksi. Asunnon hallintaoikeuden on perinteisesti katsottu pitävän sisällään oikeuden esimerkiksi antaa kolmannelle oikeus käyttää asuntoa vastikkeetta tai vastikkeellisesti. Kyseessä olevassa tilanteessa on kuitenkin pidettävä määräävänä sitä, mitä vainajan on katsottava tarkoittaneen. Tarkoituksesta on mahdollista esittää näyttöä.
3. Käyttöoikeus vapaa-ajan asuntoon on testamentissa määrätty tietyn sisältöiseksi, eikä omistajilla ole mahdollista määrätä jälkikäteisesti tämän käyttöoikeuden sisällöstä ja sen rajoista, sillä vainajan määräys sitoo rajoitetun omistusoikeuden saaneita perillisiä. Kuten kysymyksen 2 kohdalla, tässäkin määräävää on, mikä on ollut vainajan tarkoitus. Tarkoituksen selvittäminen saattaa olla hankalaa ja edellyttää tulkintaa.
4. Käyttöoikeutensa voimassaolon aikana se, joka hallitsee asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa, vastaa asunnosta aiheutuvista kustannuksista. Hänen vastuullaan ovat lähes kaikki asunnon kulut, mukaan luettuna mahdolliset perusparannuskustannukset. Näin on ainakin aikana, jolloin omistajalla itsellään ei ole asuntoon lainkaan hallinta- ja käyttöoikeutta.

Kysymysten ollessa tulkinnallisia ja riidanalaisia testamentin määräysten tulkinta on mahdollista jättää tuomioistuimen arvioitavaksi, jolloin tapauksen oikeussuhteiden sisältö saa osapuolia oikeudellisesti sitovan vahvistuksen. Suosittelen kysymään tarkempia neuvoja tai kannnanottoja kysymyksiin oikeuskäytäntöä tuntevilta asiantuntijoiltamme, jotka tavoittaa helposti edullisen lakipuhelimemme kautta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]