Testamentin tiedottamisesta

Hei,
jos perilliset jättävät testamentista edunsaajalle tiedottamatta tahallisesti, onko kyse kavalluksesta vai mikä on rikosnimike?

Mikä on perunkirjoitukselle myönnettävä pisin lisäaika?

Mitä tapahtuu, jos testamentin saaja osoittaa 10 v kuluessa todisteen testamentin olleen olemassa ja se on jätetty perunkirjoituksessa huomioimatta. Eli onko edunsaajalla siis 10 v ajan oikeus perinnön saamiseen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Testamentin salaaminen edunsaajalta on rangaistavaksi säädetty teko. Lain mukaan mikäli joku tahallaan salaa perittävän testamentin, hänet voidaan julistaa kokonaan tai osaksi menettäneen oman oikeutensa perintöön tai testamenttiin. Teidän muiden perillisten salatessa testamentin, saatatte siis menettää oman osuutenne perintöön.

Perunkirjoitus tulee normaalisti järjestää 3 kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta, mutta hakemalla lisäaikaa voidaan se järjestää myöhemminkin. Tämä lisäaika täytyy kuitenkin perustella ja verohallinto ei sitä aina myönnä. Laissa ei ole määritelty mitään enimmäisaikaa tuolle lisäajalle. Hakiessaan tuota lisäaikaa, hakija saa itse ehdottaa kuinka pitkää lisäaikaa hakee. Yleisesti isoon tai vaikeasti selvitettävään pesään haetaan lisäaikaa, joka usein on kuukausia.

Testamentin saajalla on 10 vuotta aikaa antaa tiedoksi testamentti testamentin tekijän kuolemasta. Testamentin saajalla on kuitenkin ikuinen oikeus nostaa kanne perillisiä vastaan, jotka ovat salanneet tai hävittäneet tahallaan testamentin. Mikäli testamentti ilmenee, voivat perilliset joutua palautusvelvollisiksi esineisiin, jotka ovat saaneet perinnöksi tai antamaan saman määrän rahaa tilalle pesään takaisin. Näin perinnönjako oikaistaan sellaiseksi, kuin se olisi pitänyt ollakin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »