Jos on ehdoton avioehto, että kumpikaan ei saa toisen omaisuudesta mitään eron tullessa... Niin miten tälläisessä tapauksessa: Maija ja Matti ovat olleet 15 vuotta yhdessä. Ensin 12 vuotta avoliitossa, syntyy kaksi lasta. Maija jää hoitamaan lapsia kotiin ja luopuu omista töistään. Maija hoitaa lapsia kotona lähes kymmenen vuotta. He menevät naimisiin, jona aikana Maija työskentelee Matin firmassa. Kolmen avioliittovuoden jälkeen he eroavat. Eikö Maijalla ole oikeutta saada mitään eron tullessa? Maijalla ei minkäänlaista omaisuutta. Matilla todella isot tulot ja paljon omaisuutta. Talot, autot, irtaimisto kuuluu kaikki Matille.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

avioliittolain 103b §:ssä säädetään osituksen sovittelusta. Se on mahdollinen esimerkiksi, jos avioehdon mukainen ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai siihen, että toinen saisi perusteetonta taloudellista etua. Harkinnassa otetaan huomioon etenkin puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi. Myös avioliiton kestolla on merkitystä.

Tässä tapauksessa vaimo on lapsia hoitamalla mahdollistanut sen, että mies käy kokopäivätyössä ja perhe säästää päivähoitomaksut. Tätä ei tosin tapahtunut avioliiton aikana, mutta se yhtä kaikki tapahtui ko. puolisoiden yhteistalouden hyväksi. Näin ollen pesänjakaja tai tuomioistuin voi määrätä, että vaimo saa avioehdosta huolimatta kohtuullisen osuuden puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta. Osuuden suuruutta on vaikea arvioida, kun ei tunne tapauksen yksityiskohtia.

Osituksen sovittelua täytyy vaatia osituksessa tai sen jälkeen. Jos ositus on jo tapahtunut, vaatimus esitetään nostamalla miehen kotipaikan käräjäoikeudessa moitekanne.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »