Olemme suunnittelemassa / hankkimassa kesämökkiä ja sen omistamiseen liittyen pari kysymystä.
Hankinko (voisin ostaa omilla sukanvarsisäästöilläni suoraan ) mökin (kiinteistön) suoraan lasten nimiin vai olisiko tuo ostetteva ensi meidän yhteisesti miedän vanhempien nimiin ja lahjoitettava yhteisenä lahjoituksena kahdelle aikuiselle lapselle hallintaoikeudella.
Kuinka tuossa jälkimmäisessä vaihtoehdossa käy meidän avioerotilanteessa, onko tuo jo lapsille lahjoitettu mökki edelleen myös meidän jaettevaa omaisuutta.
Tarkoitus on myös rajata mökinomistuksesta pois lasten puolisot.
Onko tuossa rajauksessa oltava jokin aika- tai muu rajaus, vai sulautuuko tuo joskun kuitenkin heidän puolisoiden omaisuudeksi?

Kunpi tapaus on verotuksellisesti edullisempi.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos viestistäsi.

Mikäli hankitte mökin suoraan lasten nimiin, kyse on lahjasta, josta heidän on maksettava lahjaveroa. Jos ymmärrän sinun toinen kysymyksesi oikein, haluatte lahjoittaa ostamaanne mökin lapsilleen ja samalla pidättää siihen hallintaoikeuden. Tässä tapauksessa mökin omistusoikeus on jo heillä, joten se ei kuulu enää jaettavaan omaisuuteen mahdollisessa avioerotilanteessa.

Jos haluatte, ettei lastenne aviopuolisoilla olisi avio-oikeus ko. kesämökkiin, voitte mainita siitä lahjakirjassa. Avio-oikeuden poissulkemiseen ei sovelleta mitään aika- tai muita rajauksia tässä tapauksessa, vaan määräys astuu heti voimaan sen jälkeen, kun lahjakirja on allekirjoitettu ja hyväksytty.

Vastatakseni kolmanteen kysymykseen, niin voin vain todeta, että toinen tapaus olisi verotuksellisesti edullisempi. Lahjaveroa on kuitenkin maksettava molemmissa tapauksissa. Hallintaoikeuden pidättäminen lahjoitettuun kohteeseen otetaan kuitenkin huomioon lahjaveroa määrättäessä siten, että hallintaoikeuden arvo vähennetään maksettavasta lahjaverosta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »