Meillä on suvussa jakamaton kiinteistö. Pappa on kuollut 70 luvulla ja mummo 90 luvulla. Näiden kuolinpesät ovat jakamattomia. Serkkumme isä ja meidän isämme (mummon ja papan poikia) ovat kuolleet (setäni ja isäni kuolinpesillä on osuus papan ja mummon kuolinpesiin, jonka omaisuutta on tuo kiinteistö) ja serkumme haluaisi lahjoittaa osuutensa jakamattomasta mökistä. Tätimme hakuaisi lahjoittaa osuutensa mökistä. Haluaisimme ottaa lahjoitukset vastaan. Mökissä on muitakin mummon ja papan kuolinpesän osakkaita (tätejä ja setiä) ja emme halua jakaa mökkiä vielä tässä vaiheessa. Olisiko mahdollista ottaa osuudet vastaan tässä vaiheessa lahjakirjalla jossa serkkumme/tätimme luopuvat osuudestaan isänsä (setämme) kuolinpesiin? Myöhemmin näille osuuksille lainhuuto. Lahjakirjan muotovaatimus?

2 vastausta


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Jakamatonta kuolinpesän pesäosuutta käsitellään erillisenä verovelvollisena, kuolinpesänä. Mikäli tällaisesta kuolinpesästä osakas haluaa myydä osuutensa henkilölle, joka ei ole kuulunut kuolinpesään, muuttuu kuolinpesä verotusyhtymäksi. Verotusyhtymää verotetaan osakkaiden kautta. Verotuksellisesti siis olisi kannattavaa myös jakaa kuolinpesä.
Mikäli kuitenkin etua ajaa myös verotusyhtymä, voi sellaisen luoda ilmoituksella veroviranomaiselle. Kuolinpesän osakkuuden lahjoittaminen (tai myyminen) tapahtuu kirjallisesti. Lahjakirjan tulee sisältää uuden ja vanhan osakkaan yhteystiedot, allekirjoitukset ja päivämäärä. Tämä dokumentti toimitetaan verovirastoon, jossa tehdään korjaus kuolinpesän osakkuuteen ja muutetaan kuolinpesä verotusyhtymäksi. Samalla asetetaan maksuunpantava lahjavero.
Koska kiinteistö on vielä jakamaton, ei tähän hallintaoikeuden muutokseen tarvita lainhuutoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Mikäli kiinteistö on vielä jakamatta, kuuluu se kuolinpesän omaisuuteen.
Perinnöstä on mahdollista luopua toisen hyvksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]