Olen asunut avomieheni kanssa avoliitossa 8 vuotta. Kotimme on kerrostaloasunto, josta me kumpikin omistamme 50%. Meillä on yhteinen alaikäinen lapsi. Jos toinen puolisoista kuolee, voivatko henkiin jäänyt puoliso ja parin yhteinen lapsi jäädä asumaan asuntoon omistaen molemmat 50% asunnosta - toinen puoliso oman osuutensa ja lapsi kuolleelta vanhemmalta perimänsä osuuden. Millainen on alaikäisen lapsen osuuteen kohdistuva perintövero?

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Toisen avopuolison kuollessa, on kuolleen puolison lapsi hänen lähin perillinen. Mikäli kuollut avopuoliso on laatinut testamentin, on rintaperillisellä, eli lapsella, testamentin sisällöstä riippumatta oikeus lakiosaan. Asunnon osuuden periytyessä avopuolisoiden yhteiselle lapselle, voi henkiin jäänyt puoliso jäädä lapsen kanssa asumaan yhteisomistuksessa olevaan asuntoon.

Perintöveron määrä lasketaan perintöosuuden laskennallisen suuruuden perusteella, eli käyttämällä sen käypää arvoa perintöveron määrittämiseksi. Suoraan alenevassa polvessa oleva alaikäinen perillinen saa tehdä 60 000 euron alaikäisyysvähennyksen, mikäli hän on perimysjärjestyksessä lähinnä perittävää. Perinnönjättäjän rintaperillinen kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, jonka mukaan perintöveron määrä lasketaan. Perintöosuuden arvosta tehdään näin ollen ensin alaikäisyysvähennys, jonka jälkeen perintöosuuden jäljelle jäävästä arvosta lasketaan veron määrä. Mikäli jäljelle jäävä arvo on alle 20 000 euroa, ei perintöveroa tarvitse maksaa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]