Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Lastensuojelulain mukaisesti perhekotiin sijoitetusta lapsesta aiheutuvia kustannuksia voidaan periä lapsen vanhemmilta. Maksu voi olla enintään lapsen elatuksesta annetun lain 1–3 § perusteella määräytyvän elatusavun suuruinen. Tämä tarkoittaa, että vaikka lapsi saa oppisopimuskoulutuksen kautta palkkaa, vanhemmat voivat silti olla velvollisia maksamaan elatusmaksua.
Hyvinvointialue voi maksua vahvistamatta periä ja nostaa lapselle tulevat elatusavut tai elatustuen, jos lapsi on sijaishuollossa. Näitä varoja voidaan käyttää perhehoidon tai laitoshuollon kustannusten kattamiseen. Lisäksi, jos lapsella on muita tuloja, korvauksia tai saamisia, hyvinvointialue voi periä kohtuullisen maksun näistäkin tuloista lapsen huollon kustannusten kattamiseksi.
Vaikka 17-vuotias lapsi on oppisopimuksessa ja saa siitä palkkaa, tämä ei automaattisesti poista vanhempien elatusvelvollisuutta. Lapsen saamat tulot voivat kuitenkin vähentää elatusmaksun määrää, sillä elatusavun suuruus perustuu siihen, miten paljon lapsi tarvitsee elatusta vanhemmiltaan.
Lopullinen päätös elatusmaksusta tehdään tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat sekä vanhempien taloudellinen tilanne että lapsen tulot. Hyvinvointialueen tulee huolehtia siitä, että lapsen henkilökohtaiseen käyttöön jää riittävä määrä rahaa elinkustannusten kattamiseksi, erityisesti silloin, kun lapsi asuu perhehoidossa tai laitoshoidossa.
Yhteenvetona, vaikka lapsi saa oppisopimuspalkkaa ja on perhekodissa, vanhempi voi edelleen olla velvollinen maksamaan elatusmaksua. Tämä elatusmaksu voi kuitenkin olla pienempi riippuen lapsen omista tuloista ja vanhempien maksukyvystä.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.