Pari ollut aviossa 8 vuotta , ei yhteisiä lapsia. Toisella puolisolla oli as.osake ennen avioliiton solmimista. Miten käy eron tai kuoleman jälkeen Meneekö erossa myös tämä omaisuus puoliksi? Avioehtoa ei ole. Entä kuoleman jälkeen meneekö puoliksi vai periikö hänen omat lapsensa k.o. as.osakkeen? ?

1 vastaus


756 vastausta

Avioerotilanteessa tulee toimittaa omaisuuden ositus, mikäli toinen tai molemmat aviopuolisoista sitä vaativat. Ositus merkitsee puolisoiden välisten varallisuussuhteiden purkamista ja avio-oikeuden toteuttamista. Pääsääntöisesti kummallakin puolisoista on avio-oikeus sellaiseen omaisuuteen, joka toisella on avioliittoa solmittaessa tai joka hänelle myöhemmin tulee, ellei sitä ole nimenomaisesti rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle esimerkiksi avioehtosopimuksen avulla. Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus puolitetaan. Vähemmän omistavalla puolisolla on oikeus saada enemmän omistavalta puolisolta tasinkona omaisuutta niin paljon, että heidän jako-osuutensa muodostuvat yhtä suuriksi. Koska aviopuolisoilla ei tässä tilanteessa ole avioehtosopimusta, jolla toisen puolison ennen avioliittoa hankkimat asunto-osakkeet rajattaisiin avio-oikeuden ulkopuolelle, on toisella puolisoista avio-oikeus myös niihin.

Toisen puolison kuollessa saavat lähtökohtaisesti perinnön rintaperilliset eli perittävän lapset. Jos perittävä oli naimisissa eikä häneltä jäänyt rintaperillisiä, jäämistö menee leskelle. Kuitenkin tässä tilanteessa perittävällä on rintaperillisiä, joten he perivät hänen jäämistönsä eli myös asunto-osakkeet.

Eloonjäänyt puoliso saa kuitenkin lesken enimmäissuojan mukaisesti pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, elleivät ensiksi kuolleen puolison rintaperilliset vaadi jakoa tai ellei perittävän testamentista muuta johdu. Jakovaatimuksesta huolimatta eloonjäänyt puoliso saa kuitenkin lesken vähimmäissuojan nojalla pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Myös yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan. Eloonjäänyt puoliso voi vedota lesken enimmäissuojaan ja vähimmäissuojaan, vaikka puolisoilla ei olisi ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Jos tilanteessa asunto-osakkeiden tuottaman hallintaoikeuden kohteena olevaa huoneistoa käytetään puolisoiden yhteisenä kotina, saa eloonjäänyt puoliso vähimmäissuojansa nojalla pitää asunnon jakamattomana hallinnassaan. Jos eloonjääneen puolison varallisuuteen kuitenkin sisältyy kodiksi sopiva asunto, leskellä ei ole hallintaoikeutta ja jäämistön jakaminen voidaan rintaperillisten vaatimuksesta toimittaa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]