Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Suomen perintökaaren mukaan lakiosa on rintaperillisen eli vainajan lapsen oikeus perintöön, josta hän ei voi tulla täysin syrjäytetyksi testamentilla. Lakiosa on puolet siitä perintöosuudesta, joka rintaperilliselle kuuluisi ilman testamenttia.
Jos omat lapsesi ovat testamentinsaajia ja heidän perintöosuutensa on testamentin perusteella alle puolet siitä, mitä he ilman testamenttia perisivät, he voivat vaatia lakiosaansa. Lakiosa on siis puolet heidän perintöosuudestaan ilman testamenttia.
Jos lapsesi vaativat lakiosansa, tämä voi tarkoittaa, että legaattien saajat, eli ne henkilöt tai tahot, jotka saavat testamentilla määrätyn tietyn rahasumman (esim. sisarusten lapset ja hyväntekeväisyys), joutuvat mahdollisesti palauttamaan osan legaatista, jotta lapsillesi saadaan turvattua lakiosat.
Perintökaaren mukaan legaattien saajat voivat joutua osallistumaan lakiosan täyttämiseen. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että lakiosan vaatimus kohdistetaan ensin testamenttiin kuuluvan vapaan osuuden saajiin (eli niihin, jotka saavat omaisuutta testamentilla), ja tarvittaessa legaatin saajiin. Jos legaattien saajat joutuvat palauttamaan varoja lakiosan täyttämiseksi, palautus tapahtuu yleensä suhteessa heidän saamaansa legaattiin, ei tasamääräisesti.
Lakiosan täyttäminen toteutetaan suhteessa legaattien määrään. Esimerkiksi, jos hyväntekeväisyys on saanut 100 000 euroa ja sisarusten lapset 10 000 euroa kukin, hyväntekeväisyyden osuus voi pienentyä suhteessa enemmän kuin sisarusten lasten saamat määrät.
Yhteenvetona lapsesi voivat vaatia lakiosansa testamentista, jos heidän osuutensa jää alle lakiosan. Jos lakiosaa vaaditaan, legaattien saajat voivat joutua palauttamaan osan saamistaan varoista, ja tämä palautus tapahtuu yleensä suhteessa legaatin määrään.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.