Lapseton pariskunta. Mies kuollut v.1995. Ei keskinäistä testamenttia. Eli, miehen sisarukset perii puolet lesken omaisuudesta hänen kuoltuaan, se tiedetään. Jos leski myy kaiken omaisuuden eläessään ja laittaa rahat vaikka ns. sukan varteen, niin ovatko suojassa perijöiltä? Rahaahan ei saa olla tililläkään? Voiko muuten asian hoitaa?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Perukirjaan on merkittävä kaikki vainajan varat ja velat oikein. Jos pesän ilmoittaja salaa perunkirjoituksessa vainajan omaisuutta, saatetaan hänet tuomita veropetoksesta. Pesän ilmoittaja voi myös joutua henkilökohtaiseen vastuuseen kuolinpesän veloista, mikäli hän tietoisesti antaa perunkirjoitusta varten vääriä tietoja kuolinpesän varallisuustilanteesta ja näin meneteltäessä aiheuttaa vahinkoa kuolinpesän velkojille. Myös ne osakkaat, jotka ovat tietoisia virheellisestä menettelystä, ovat yhteisvastuussa pesänilmoittajan toiminnasta.

Kuitenkin, jos lesken omaisuus on karttunut ensimmäisen puolison kuoleman jälkeen, voidaan tämä ottaa huomioon osituksessa. Leski on esim. voinut saada omaisuutta testamentilla tai lahjoituksella, josta avio-oikeus on suljettu pois. Tällöin lesken elinaikana kertynyt omaisuus kuuluu lesken kuolinpesälle ja siten hänen perillisilleen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »