Hei!

Olen asunut nyt reilun vuoden avoliitossa kumppanini kanssa minun omistamassani asunnossa. Olemme sopineet suullisesti että kumppanini maksaa asuntoni kuukausittaisen hoitovastikkeen (huom! Ei lainan lyhennystä) ja muita kuluja alle 500€ kuussa. Mieheni asumiskustannukset ovat useita satoja pienemmät kuin jos hän asuisi vuokra-asunnossa tai lyhentäisi asuntolainaa. Kumppanini on tähän asti siirtänyt rahat joka kuukausi tililleni josta olen itse maksanut laskut. Olen alkanut miettiä voisiko tästä koitua minulle ongelmia eron sattuessa? Voisiko kumppanini vaatia osuutta asunnostani? Tulisiko meidän laatia paperit asiasta tai miten kustannukset tulisi konkreettisesti hoitaa jos rahaa ei saa siirtää toisen tilille?

Kiitos jo etukäteen.

Sanna

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Avoliitossa elävien varallisuussuhteet perustuvat erillisyyden periaatteeseen. Avopuolisosi ei voi tulla asuntosi omistajaksi asumiskuluihin osallistumalla, ellei näin nimenomaisesti ole sovittu ja tarkoitettu. Vain siinä tapauksessa, että sinä saisit perusteetonta etua avopuolisosi kustannuksella, kyseeseen voisi tulla saamasi perusteettoman edun palautus. Yleensä varsinkaan lyhyissä avoliitoissa näin ei voida katsoa tapahtuneen ja jos yhteistalouteen annetut panokset eivät ole epäsuhtaiset, toisen osapuolen ei voitane katsoa saaneen perusteetonta etua.

Suullinenkin sopimus on pätevä, mutta sen toteennäyttäminen riitatilanteessa on vaikeaa. Avoliitossa kannattaakin harkita sopimuksen tekoa avoliiton purkautumisen varalta. Sopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi siitä, vastaako asunnon kirjaamismerkintä avopuolisoiden asuntoon sijoittamia rahoituspanoksia ja miten omaisuus jaetaan liiton päätyttyä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]