Olemme aviopari. Miehellä on entisestä avioliitosta yksi lapsi. Minulla(vaimolla) ei ole lapsia. Meillä ei ole yhteisiä lapsia.
Omistamme asunnon, joka on molempien nimissä .
Olemme tehneet keskinäisen testamentin. Siinä mainitaan: .. toisen meistä kuoltua saa eloonjäänyt täyden omistusoikeuden ensiksi kuolleen omaisuuteen. Lakiosa voidaan suorittaa rahana. Kummankin kuoltua menee hänen jäljellä oleva omaisuutensa: miehen omaisuus hänen lapselleen ja minun omaisuus kummipojalleni.
Kysymys: voiko lapsi vaatia lakiosaansa miehen kuoltua.? Missä vaiheessa lakiosa on maksettava.? Mitä jos ei ole rahaa maksaa sitä? Voiko leski tehdä asunnolle mitä haluaa, esim myydä sen ?

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Testamentilla ei voida rajoittaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Puolisosi lapsi voi siten keskinäisestä testamentistanne huolimatta esittää lakiosavaatimuksen isänsä jälkeen. Rintaperillisen tulee esittää lakiosavaatimus testamentin saajalle, eli tässä tapauksessa leskelle, kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista.

Lakiosa maksetaan perunkirjoituksen ja lakiosavaatimuksen esittämisen jälkeen. Testamentin saaja ja rintaperillinen voivat sopia keskenään maksun ajankohdasta. Lain mukaan lakiosa tulee kuitenkin maksaa kohtuullisessa ajassa. Ellei testamentin saaja suorita lakiosaa, voi rintaperillinen viedä asian tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Kun keskinäinen testamentti on omistusoikeustestamentti, eli kuolleen puolison omaisuus siirtyy eloonjääneelle puolisolle, voi eloonjäänyt puoliso käyttää omaisuutta haluamallaan tavalla ja siten esimerkiksi myydä sen.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]