Olisin kohtapuoliin laittamassa eron vireille jos se onnistuu ilman kuluja puolisolle. Meillä on avioehto kaikkeen, mutta velattomassa asunnossa olemme puoliksi omistajat. Puoliso on maksanut asunnon omilla säästöillään ja työllään, minulla ei ole näihin osaa eikä arpaa. Minä en halua hänen omaisuudestaan enkä asunnostaan penniäkään, enkä halua että hänen pitäisi maksaa jo kerran maksamastaan.
Minulla oli vuosia sitten paha peliongelma josta minulle jäi velkaa. Erossa talouteni romahtaa ja minulle tulee luultavimmin ulosotto eteen. Miten minun tulisi toimia jotta puoliso ei joutuisi maksamaan minun virheistäni ja mahdollisesti ulosottokin kärttäisi hänen maksamaansa taloa vain, koska nimeni on papereissa?

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Avioero-ositus voidaan toimittaa niin että eronneet puolisot sopivat keskenään omaisuutensa osituksesta. Tämä on nimeltään sopimusositus. Koska teillä on avioehto, koskee tämä ositus ainoastaan asuntoa. Sopimusosituksessa voivat siis eroavat puolisto keskenään päättää miten omaisuus jaetaan. Tästä on laadittava asiakirja, jonka molemmat puolisot allekirjoittavat. Lisäksi asiakirjaan vaaditaan kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset. Sopimusositus vaatii osapuolten yksimielisyyttä, joten tätä ei voida toimittaa riitaisissa tapauksissa.
Sopimusosituksessa osapuolet saavat vapaasti päättää omaisuuden jakamisesta, eivätkä näin ole sidottuja lain säännöksiin siitä, miten omaisuus tulisi jakaa. Koska tässä on kuitenkin kyse asunnosta, eli on merkittävästä omaisuudesta, voi olla viisasta antaa lakimiehen laatia ositussopimus.

Puoliso ei vastaa toisen puolison yksin tekemästä velasta, joten lähtökohtaisesti sillä, että toisella puolisolla on velkaa ulosotossa, ei ole vaikutusta ositukseen. Näin ollen, lähtökohtaisesti, ulosotossa voidaan ottaa vain sille puolisolle kuuluvaa omaisuutta, joka on ulosoton kohteena. Toinen puoliso voi tässä tapauksessa kuitenkin menettää omaisuutta, jos se on avio-oikeuden alaista eli näin ollen molemmille kuuluvaa. Omistamanne kiinteistö on tällaista omaisuutta.

Jos puoliso lahjoittaa toiselle puolisolle irtainta omaisuutta, lahjoituksesta on ilmoitettava maistraattiin, jotta tätä omaisuutta ei laskettaisi ulosotossa lahjan antaneelle puolisolle vaan toiselle kuuluvaksi. Lisäksi, jotta eroavia puolisoita suojeltaisiin toistensa mahdolliselta myöhemmältä ulosotolta ja näin ollen avio-oikeudellisen omaisuuden menettämiseltä, on osituksesta tehtävä osituskirja ja tämä jätettävä maistraattiin rekisteröitäväksi. Rekisteröintiä varten tarvitaan alkuperäinen osituskirja ja sen jäljennös.
Ulosottokaaressa on kuitenkin säännökset sen varalta, että osituksessa on pyritty siirtämään omaisuutta velkojien ulottumattomiin. Näin ollen voi olla viisasta pyytää lakimieheltä apua, esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]