Hei

Olemme mieheni kanssa asumuserossa,varsinainen ero astuu voimaan 30.9.meillä on yhteinen talo 60/40 omistuksessa.Meillä on avioehto.Mieheni ei suostunut muuttamaan yhteisestä kodista,joten lapseni ja minä muutimme pois.Talo on myynnissä,mutta ei tahdo mennä kaupaksi.Omaisuuden erittelystä tehty paperi.Maksan itse vuokra -asunnosta 700 euroa vuokraa,mieheni ei omasta asumisestaan maksa mitään paitsi sähkö ja jäte maksun.Mieheni ei suostu osallistumaan vuokra asunnon kustannuksiin.Jos/ja kun tilanne vielä pitkittyy,eikä ositusta saada toimitettua,onko minulla oikeus periä vuokraa omasta osuudestani?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Tuomioistuin voi oikeuttaa asuntoa enemmän tarvitsevan puolison saamaan asunnon väliaikaisesti käyttöönsä sen omistussuhteista riippumatta ja samalla velvoittaa toisen puolison muuttamaan pois asunnosta. Tällä tavalla voidaan järjestää puolisoiden asuminen riitaisissa tilanteissa, kunnes asia saadaan avioerossa ja omaisuuden osituksessa lopullisesti ratkaistua. Asia pannaan vireille tuomioistuimessa hakemuksella, jonka voi tehdä myös toinen puolisoista yksin.

Jos asiasta ei edellä kuvatulla tavalla haeta tuomioistuimen päätöstä eikä asiasta myöskään saada sovittua puolisoiden kesken, on kummallakin puolisolla periaatteessa yhtäläinen oikeus asunnon käyttämiseen niin kauan kuin omaisuus on myymättä. Sillä osapuolella, joka on estynyt käyttämästä asuntoa on oikeus myöhemmin vaatia korvausta osuutensa vastikkeettomasta käytöstä. Käyttö katsotaan estyneeksi, vaikka toinen puoliso olisikin lähtenyt asunnosta vapaaehtoisesti parisuhteen päätyttyä.

Koska olet estynyt käyttämästä asuntoa ja sinulle aiheutuu tästä haittaa, ja puolisosi vastaavasti asumisen jatkuessa pitkään hyötyy taloudellisesti siitä, että hän voi yksin käyttää asuntoa, on sinulla oikeus vaatia korvausta osuutesi käyttämisestä siihen saakka, kunnes asunto on myyty.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »