Hei! Eron jälkeen yhteishuoltajuus ja lastenvalvojalla tehty sopimus jossa äiti on lähivanhempi. Kuitenkin lapsen tapaamisten muuttuessa viikko/viikko järjestelyyn, osoite muuttui isälle ja sovittiin ettei kumpikaan vanhempi maksa elatusmaksuja. Tämän sopimuksen tekeminen lastenvalvojalla meni liian sekavaksi joten sopimus kirjattiin vain vanhempien kesken. "Lähivanhempi" titteliä ei erikeen isälle siirretty, mutta onko lain silmissä isä kuitenkin lähivanhempi kun lapsen osoite hänellä? Nyt äiti muuttamassa 300km päähän ja tahtoisi viedä lapsen mukanaan, mutta jos isä laillinen lähivanhempi niin meneekö asia niin että äiti ei lasta voi viedä ilman isän lupaa? Tästä koitettu keskenään sopia mutta sopua ei synny.

1 vastaus


Patrick Hansson

26 vastausta

Hei, kiitos kysymyksestänne!

Yhteishuolto tarkoittaa tosiaan sitä, että huoltajien tulee keskustella lapsen asioista ja päättää asia yhdessä. Toisella yhteishuoltajalla ei kuitenkaan ole käytettävissään pakkokeinoa, jolla voisi estää muuton Suomessa, jos yksimielisyyttä ei synny. Lähivanhempi saa siten muuttaa lapsen kanssa. Muutto saattaa kuitenkin olla niin olennainen muutos, että lapsen tapaamissopimus tulee neuvotella uudelleen vastaamaan muuttunutta tilannetta. Mahdollista on myös sopia lapsen muuttamisesta etävanhemman luokse, jos se on lapsen edun mukaista. Jos lapsella on vain yksi huoltaja, tämä päättää yksin lapsen asuinpaikan. Sekä yhteishuoltajan että yksinhuoltajan olisi kuitenkin hyvä asumisratkaisuissaan mahdollisuuksien mukaan huomioida lapsen oikeus tavata ja pitää yhteyttä siihen vanhempaan, jonka luona lapsi ei asu.

Koska vanhempien keskenään laatimassa sopimuksesta lapsen huollosta ja elatuksesta ei ole mainintaa lähivanhemmasta, lienee luontevinta, että lähivanhempana pidetään sitä, jonka luona lapsi asuu. Toisaalta asiasta olisi hyvä sopia kirjallisesti. Jos sopuun ei päästä, tuomioistuin voi määrätä lapsen lähivanhemman. Jotta lapsi voisi muuttaa etävanhemman luo, asiasta on päätettävä vanhempien yhteisellä päätöksellä. Riitaiset asiat on syytä selvittää lastenvalvojan avustuksella, jolloin päätös on myös täytäntöönpantavissa tuomioistuimen päätöksellä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]