Olen saanut ennakkoperintönä ennen äidin kuolemaa kiinteistön, voinko nyt äidin kuoleman jälkeen kieltäytyä lopusta perinnöstä esimerkiksi veljeni hyväksi?

1 vastaus


Minilex

64 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestä. Perillisenä voi luopua perinnöstä joko perinnönjättäjän elinaikana tai hänen kuolemansa jälkeen. Perinnöstä pitää luopua kirjallisesti. Luopumisesta voi tehdä erillisen asiakirjan tai antaa ilmoituksen perukirjassa. Luopumisilmoitus on allekirjoitettava, ja myös todistajien on suositeltavaa allekirjoittaa asiakirja, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos perinnöstä luovutaan ennen kuin se on otettu vastaan, ei tule maksettavaksi perintöveroa. Perintöveron maksavat ne, jotka saavat perinnön luopujan sijaan. Perintöverovelvollisuus voi siis siirtyä luopujalta suoraan eteenpäin vain silloin, kun hän ei vielä ole käyttänyt mitään kuolinpesään liittyviä omistajan oikeuksia.

Jälkiluopuminen on siis mahdollista, mikäli perillinen tai testamentinsaaja eivät ole jo ryhtyneet sellaisiin toimiin, että heidän voidaan katsoa ottaneen perinnön vastaan. Perintöön ryhtyminen ja perinnön vastaanottaminen tarkoittavat sitä, että perillinen on esimerkiksi määrännyt jotenkin perintöomaisuudesta. Kun perillinen luopuu perinnöstä, hänen tilalleen perinnönsaajiksi tulevat hänen sijaantuloperillisensä.
Esimerkiksi A:n luopuessa perinnöstä isänsä B:n (=C:n isoisän) jälkeen, C (=A:n poika) tulee A:n tilalle perimään B:n eli kuolleen isoisänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että luopujan perintöosuus jaetaan lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti luopujan sijaantuloperillisten kesken aivan kuin perinnöstä luopuja olisi jo kuollut. Tällöin jos sinulla on lapsia, luopuessasi perinnöstä tilallesi perinnönjaossa tulevat lapsesi. Tilanteessa jossa sinulla on lapsia mutta haluat luopua perinnöstä veljesi hyväksi, tulee sinun ottaa perintö vastaan, maksaa siitä perintövero, sitten lahjoittaa perintö veljellesi, jonka tulee puolestaan maksaa omaisuudesta lahjavero.

Rintaperillisen saama lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, jollei perittävä ole määrännyt toisin tai olosuhteiden perusteella ole katsottava niin tarkoitetun. Saadusta ennakkoperinnöstä tulee ilmoittaa kuolinpesän osakkaille, sillä ennakkoperinnöllä on vaikutusta perinnön saajien keskinäiseen oikeusasemaan ja perintöverotukseen. Rintaperillisen perintöosuudesta vähennetään perittävän eläessä antama ennakkoperinnön arvoa vastaava osuus. Jos ennakkoperintö on suurempi kuin perillisen perintöosa, ei perillinen saa perinnönjaossa enää mitään, muttei ole myöskään velvollinen palauttamaan erotusta kuolinpesään. Jos ennakkoperintönä saamasi kiinteistö siis kattaa suuren osan perinnöstä, voi olla ettei sinun tarvitse luopua perinnöstä vaan ennakkoperinnön huomioimisen jälkeen perintöosasi on jo katettu.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]