Hei
Avoliitto on päättynyt ja olen muuttamassa lapsen kanssa toiselle paikkakunnalle. Porista Ouluun.
Voiko etävanhempi estää lapsen muuton lähivanhemman mukana toiselle paikkakunnalle.
Itse olen lähivanhempi.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

mikäli lapsenne on teidän molempien yhteishuollossa, on huoltajien tehtävä lasta koskevat päätökset lähtökohtaisesti yhdessä. Mikäli olette molemmat lapsen huoltajia, et lähivanhempanakaan voi yksipuolisesti päättää lapsen laillisen asunpaikan muutoksesta. Käytännössä tarvitset siis etävanhemman suostumuksen muuttoon. Lähtökohtaisesti myös maistraatin tulisi lapsen muuttoilmoitusta vastaanottaessaan varata toiselle huoltajalle mahdollisuus antaa selvitys lapsen asumiseen silloin kun lapsi on alle 15-vuotias.

Mikäli ette pääset muutosta tai asuinpaikasta sopimukseen, on asia ratkaistava viimekädessä käräjäoikeuden päätöksellä. Käytännössä etävanhemman ainoaksi keinoksi silloin, kun lähivanhempi vaihtaa lapsen asuinpaikkaa ilman etävanhemman suostumusta jää se, että hän vaati oikeusteitse määrättäväksi lasta luokseen asumaan.

Jos lapsenne on kuitenkin vain sinun huollossasi, voit tehdä päätöksen itsenäisesti.
On kuitenkin syytä muistaa, että muutto toiselle paikkakunnalle ei poista lapsen tapaamisoikeutta toiseen vanhempaansa. Jos olette tehneet sopimuksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tai teille on annettu tätä koskeva tuomioistuimen päätös, on myös tämä huomioitava kun lapsen muutosta päätetään. Lapsen muutto voi olla myös sen verran olennainen olosuhteiden muutos, että lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva sopimus on tarpeen neuvotella uudestaan.

Jotta asia tulee varmasti selvitetyksi ja voit avata tilannettasi tarkemmin, voisi olla hyvä ottaa yhteyttä vielä lapsiasioihin perehtyneeseen lakimieheen tai kuntasi lastenvalvojaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »