Lesken edesmenneellä aviomiehellä on edellisestä avioliitostaan kaksi lasta, jotka perivät isänsä. Testamenttina oli vain suullinen toive/sopimus, jonka leski nyt kieltää. Hän pitää lesken hallintaoikeudellaan hallussaan perintöön kuuluvaa tavanomaista asuntoirtaimistoa sekä muuta vainajan henk.koht. omaisuutta, jotka ovat lesken omistamassa asunnossa. Saako leski myydä tätä perillisten omistamaa asuntoirtaimistoa tai muuta perillisille kuuluvaa vainajan omaisuutta ilman perillisten lupaa? Jos ei, niin mikä rikosnimike tällä teolla on? Kuuluvatko kaikki vainajan omistamat tavarat (esim. purjelaivan pienoismalli -taideteos tai matkalaukku) lesken hallintaoikeuden sisältämään tavanomaiseen asuntoirtaimistoon? Eivätkö kaikki vainajan henkilökohtaiset tavarat tule luovuttaa heti perillisille?

2 vastausta


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotosta!

Testamenttia koskevat ankarat muotovaatimukset. Testamentti tulee tehdä kirjallisesti ja kahden esteettömän todistajan ollessa yhtaikaa läsnä. Testamentin tekijän tulee henkilökohtaisesti todistajien läsnä ollessa allekirjoittaa testamentti tai tunnustaa siinä oleva allekirjoitus omakseen. Sen jälkeen todistajat nimikirjoituksillaan todistavat testamentti oikeaksi. Poikkeuksena tästä on erityinen hätätilatestamentti, joka on mahdollista tehdä vain silloin, jos testamentin tekijä ei esimerkiksi sairauden vuoksi voi tehdä lakisääteiset muotovaatimukset täyttävää testamenttia. Suullinen toive ei siten pääsääntöisesti täytä testamentin muotovaatimuksia.

Eloonjäänyt puoliso saa pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Jakovaatimuksesta tai testamentista huolimatta lesken vähimmäissuojaan kuitenkin kuuluu se, että hän saa pitää puolisonsa kuoleman jälkeen hallussaan tavanomaista asuntoirtaimistoa. Tavanmukaista asuntoirtaimistoa on kaikenlainen normaalin asumisen kannalta olennainen irtain omaisuus, kuten esimerkiksi huonekalut, astiat, koriste-esineet, kodinkoneet, matot ja tekstiilit. Sen sijaan tavanmukaiseen asuntoirtaimistoon ei lueta sijoitustarkoituksessa tehtyjä hankintoja, kuten arvotaidetta tai antiikkiesineitä.

Leski saa käyttää hallintaoikeuden alaista omaisuutta ja nauttia sen tuotoista, mutta hän ei ole kyseisen omaisuuden omistaja eikä hän siten saa määrätä siitä oikeudellisesti. Leski ei siten saa myydä hallintaoikeutensa alaista omaisuutta ilman perillisten lupaa. Leski saa kuitenkin esimerkiksi uusia koti-irtaimistoon kuuluvia huonekaluja normaaliin tapaan, jolloin vanhojen huonekalujen sijaan hallintaoikeus kohdistuu uusittuun kodin irtaimistoon. Jos leski myy vainajan omaisuutta, toimi ei suoraan täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä. Koska leskellä ei ole omistusoikeutta omaisuuteen, luovutus on lähtökohtaisesti tehoton.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Leskellä on oikeus hallita vainajan jäämistöä jakamattomana. Mikäli perilliset kuitenkin vaativat jakoa, jää leskelle oikeus hallita puolisoiden yhteistä kotia ja sen tavanomaista asuinirtaimistoa. Tavanomaiseen irtaimistoon ei kuulu esim arvokkaat taideteokset.

Lesken oikeus jäämistöön on rajoitettua, jolloin hän voi rajoitetusti myydä omaisuutta. Leski ei voi kuitenkaan loukata rintaperillisten tulevaa oikeutta perintöön. Leski ei voi määrätä jäämistö omaisuudesta testamentilla.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]