Hei!
Kysyisin miten avioero tilanteessa lasketaan molempien omaisuus? Emännällä ei ole velkaa eikä säästöjä. Itselläni on pari halpaa ajoneuvoa sekä kesäasunto josta on lainaa maksamatta vielä noin kaksikolmasosaa.
Olen ottanut lainan siihen ennen avioliittoa.
Lasketaanko omaisuus autojen arvo sekä vapaa ajan asunnosta maksettu summa yhteen ja vähennän siitä jäljellä olevan velan?
Miinuksellehan se menee,mutta puhutaanko silloin omaisuuteni arvosta,että se on 0?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Osituksessa puolisoiden omaisuus arvostetaan ensin erikseen, avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästön määrittämiseksi. Omaisuuserien yhteenlasketusta (esimerkiksi kesäasunto + autot) arvosta vähennetään puolisoitten velat ja selville saadaan kummankin puolison omaisuuden säästö. Tuloksena on siis kaksi säästöä.

Säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella, näin saadaan puolisoiden laskennalliset avio-osat. Jos puolison laskennallinen avio-osa on suurempi kuin kyseisen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö, on kyseinen puoliso oikeutettu tasinkoon. Vastaavasti puoliso, jonka avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin laskennallinen avio-osa, on velvollinen suorittamaan tasinkoa.

Mikäli velkojen vähentämisen tuloksena omaisuuden säästö olisi negatiivinen, merkitään osituslaskelmaan omaisuuden arvoksi nolla. Omaisuuden säästö ei voi osituslaskelmassa olla negatiivinen luku.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »