Voidaanko vainajan sukulaiset määrätä dna-testiin lapsen isyyden varmistamiseksi. Isäehdokas kuollut 2014. Haluaisin nostaa isyyskanteen koska äitini mukaan vainaja olisi ollut isäni. Isyyttä ei ole koskaan tunnustettu virallisesti. Onko lastenvalvoja velvollinen tekemään isyystutkimuksen,kun lapsi on jo aikuinen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

isäehdokkaan kuolema vaikeuttaa selvittämistä. Laissa oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta nimittäin säädetään, että tutkimus tehdään kuolleen miehen sukulaisista vain näiden suostumuksella (6-7 §). Isyysasiassa tutkittaviksi voidaankin määrätä vain äiti, lapsi ja isäehdokas.

Jos vainajan sukulaiset suostuvat tutkimukseen, asia helpottuu huomattavasti. Mikäli tutkimus osoittaa vainajan olleen lapsen isä, isyys voidaan vahvistaa maistraatissa ilman oikeudenkäyntiä, niin kuin isyyslain 24 §:ssä säädetään. Mutta jos kukaan sukulainen ei suostu tutkimukseen, heitä ei voida pakottaa siihen, ei lastenvalvojan eikä tuomioistuimen määräyksellä.

Jälkimmäisessä tapauksessa isyys jää todennäköisesti selvittämättä. Silloin selvitys voitaisiin tehdä vain, jos vainajasta olisi jäljellä jokin kudosnäyte tai aiempi tutkimustieto.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »