Erosin miehestäni n. 3 vuotta sitten. Miehellä talo hankittu omiin nimiin avioliiton aikana. Nyt ex-mieheni on kuolemassa ja mietin talon kohtaloa. Meillä on lapsia avioliitosta 4. Onko minulla oikeus ex-mieheni kuoleman jälkeen osituksen mukaisesti oikeus miehen nimissä hankittuun taloon vai meneekö kaikki omaisuus suoraan rintaperilisille? Entä jos ex-mieheni on tehnyt testamentin eli voiko hän ohittaa minun oikeuteni osituksen mukaiseen tasinkoon talosta ja muusta omaisuudesta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ensiksi kuolleen puolison kuoleman jälkeen on toimitettava omaisuuden ositus, jos puolisoilla oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Jos teidän avioeron jälkeen on toimitettu avioero-ositus, ei teillä enää ole avio-oikeutta toistenne omaisuuteen. Jos avio-oikeutta ei ole, kumpikin puoliso omistaa yksin hänelle kuuluvan omaisuuden. Tällöin miehen omiin nimiin hankkima asunto kuuluu yksin hänelle.
Jos ositus on tekemättä, tulee se tehdä. Ositus voidaan tehdä joko avioeron jälkeen avioero-osituksena tai puolison kuoleman jälkeen jäämistöosituksena. Näitä koskevat pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta samat säännökset.
Lesken oikeutta pitää jäämistöön kuuluva kotina käytetty asunto jakamattomana sovelletaan vain aviopuolisoihin, joten avioeron jälkeen sitä ei voida soveltaa. Osituksessa miehen omistama asunto voidaan kuitenkin sisällyttää lesken osuuteen, jos pesässä on riittävästi muuta varallisuutta, jota voidaan sisällyttää rintaperillisille menevään osuuteen. Ex-puolisolla ei kuitenkaan ole mitään ehdotonta oikeutta saada asuntoa. Asia kannattaakin koittaa pyrkiä sopimaan ensiksi kuolleen rintaperillisten kanssa. Tarvittaessa tasinko voidaan maksaa rintaperillisille pesän ulkopuolisilla varoilla.
Ex-mies voi määrätä testamentilla vain hänen jäämistöönsä kuuluvasta omaisuudesta. Hänen jäämistöön kuuluva omaisuuden määrässä tulee vähentää toiselle puolisolle maksettava tasinko. Näin ollen ex-mies ei voi määrätä tasingon osuudesta testamentilla eikä siten sivuuttaa eloonjääneen entisen puolison oikeutta tasinkoon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »