Henkilö A hakee edunvalvojuutta henkilölle B, A:lla on lääkärinlausunto jonka nojalla henkilö B on niin huonossa kunnossa ettei ymmärrä edunvalojan roolia, eikä ole kykenevä itse itsenäisesti hoitamaan asioita. Henkilölle A myönnetäään edunvalvojuus.

Hakuprosessin ollessa kesken henkilö A tekee B:n kanssa testamentin/sopimuksen hallintaoikeudesta henkilön B omaisuuteen. (Henkilö B on totaalisen muistisairas ja täysin kykenmätön omatoimisuuteen)

Tekeekö henkilö A oikein? Hän on siis itse hakenut edunvalvojan asemaa ja samalla hakee muiden läheisten tietämättä hallintaoikeutta B:n omaisuuteen?

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Holhoustoimilain mukaisesti edunvalvojalla ei ole kelpoisuutta päämiehensä puolesta tehdä tai peruuttaa testamenttia. Edunvalvojalla ei ole kelpoisuutta edustaa päämiestään muissakaan sellaisissa asioissa, jotka ovat luonteeltaan henkilökohtaisia. Perittävän tulee itse laatia testamentti henkilökohtaisesti ja hänellä tulee myös olla testamentintekokelpoisuus. Tilanteessa B:llä ei muistisairauden vuoksi voitaisi katsoa olevan kelpoisuutta testamentin tekemiseen eikä A voi tehdä sitä B:n puolesta testamentin henkilökohtaisen luonteen vuoksi.

Edunvalvoja ei saa myöskään edustaa päämiestään oikeustoimissa, joissa vastapuolena on edunvalvoja itse, edunvalvojan puoliso tai lapsi taikka joku, jota edunvalvoja edustaa. A ei siten voi edustaa B:tä sopimuksen laatimisessa, jolla hallintaoikeus B:n omaisuuteen siirtyisi A:lle, koska A on itse sopimuksen vastapuolena. A:n menettely ei ole sallittua. A:lla ei ole kelpoisuutta tilanteessa tehdä taikka edustaa B:tä testamentin/sopimuksen laatimisessa, joten tällainen oikeustoimi ei sido B:tä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]