Olen saanut 170 hehtaarin tilasta 0,8 ha:n määrä-alan etukäteen.
Ote:"Myöhemmin toimitettavassa perinnönjaossa luovutetun omaisuuden arvoksi olemme sopineet 20,000,00 markkaa. Arvo otetaan huomioon jako-osia määrättäessä"
Meitä on 7 tasa-arvoista perillistä. Nyt toiset vaativat, että minun pitää maksaa heille tuo 20,000 kullekkin 1 kuudes osa tuosta summasta. En ole aikeissa maksaa ja jos maksaisin luulen olevani mukana jaossa eli osuus kullekin olisi 1 seitsemäs osa. Miten on??
Määrä-ala on lohkottu ja olen lahjoittanut sen edelleen tyttärelleni. Toiset sanoo, että se on laiton teko, koska se ei ole ollut edes minun vielä. Miten on?? Olen virittelemässä tässä riitaisessa tilanteessa jakoa ja muiden mielestä tontin lunastus helpottaisi jakoa??Miten on??

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ennakkoperintö on lahja, jonka perittävä antaa eläessään rintaperilliselle tai muulle perilliselle. Oikeustoimi siten tekee saajasta omistajan tai oikeuden haltijan. Ennakkoperintö vaikuttaa perintöosan suuruuteen. Perittävän kuoltua tehty oikeustoimi ei peruunnu. Ennakkoperintöä huomioon otettaessa tulee rekonstruoida laskennallinen perintö. Se lasketaan yhdistämällä reaalinen jäämistö ja ennakkoperinnöksi annettujen lahjojen arvo. Tästä summasta lasketaan perintöosuudet jakamalla perillisten määrällä. Jos saatu ennakkoperintö on laskennallisen perintöosan suuruinen, ennakkoperinnön saaja on jo saanut perintöosansa ja jätetään huomioimatta perinnönjakolaskelmassa jaettaessa reaalista perintöä. Jos perillisen saama ennakkoperintö on ollut suurempi kuin hänen laskennallinen perintöosansa, ei hänellä ole perintökaaren mukaan velvollisuutta palauttamaan erotusta tai täydentämään muiden perillisten puuttuvia perintöosia.

Tapauksessanne voi olla kyse perittävän antamasta ennakkoperinnöstä, mikäli on tehty pätevä luovutus esimerkiksi lahja tai kauppa, jolla teille on siirtynyt omistusoikeus määrä-alaan. Teillä ei ole velvollisuutta maksaa saamaanne ennakkoperintöä takaisin kuolinpesään, vaan ennakkoperintö otetaan huomioon laskettaessa laskennallista perintöä ja perintöosia. Mikäli saamanne ennakkoperintö ylittää tai on saman suuruinen kuin tuleva laskennallinen perintöosanne, olette saaneet jo ennakkoperintönä perintöosanne.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »