Olen eronnut exäni kanssa avioliitosta n. 16 vuotta sitten. Koska kummallakaan ei ollut muuta omaisuutta kuin perus irtaimistoa sovittiin suullisesti että hän vie mitä tahtoo ja ositus on sillä selvä. Luin jostain että tästä voi koitua hankaluuksia myöhemmin pitääkö se paikkaansa? Nyt kun yhteisistä lapsistamme nuorinkin täytti 18 niin haluaisin varmistaa että mitään yhteyksiä ei sen suullisen sopimuksen takia enää ole.

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Ositus toimitetaan tilanteessa, joissa puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Jos kuitenkaan kummallakaan puolisolla ei ole lainkaan tätä oikeutta toisen omaisuuteen, osituksen sijaan toimitetaan omaisuuden erottelu. Lähtökohtaisesti osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan heidän välillään, mutta tästä lähtökohdasta voidaan poiketa esimerkiksi avioehdon vuoksi.

Puolisot voivat suorittaa osituksen keskenään, ja tätä kutsutaan sopimusositukseksi. Tällöin puolisot jakavat omaisuutensa keskenään sopimuksen mukaisesti. Osituksesta tulisi kuitenkin laatia asiakirja, eli osituskirja, joka tulee allekirjoittaa. Tähän tulisi merkitä myös osituksen päivämäärä ja kahden esteettömän henkilön tulisi todistaa asiakirja oikeaksi. Sopimuksen tulisi sisältää puolisoiden koko omaisuus ja jako tulisi suorittaa loppuun. Ilman näitä toimia kyseessä on osittainen ositus, jolloin ositus jätetään kesken. Ositus voidaan kuitenkin vaihtoehtoisesti toimittaa myös tuomioistuimen tähän tehtävään määräämän pesänjakajan avulla.

Ositusta ei ole pakko tehdä. Tekemättä jätetty ositus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi toisen puolison kuollessa. Tällaisessa tilanteessa entisestä puolisosta tulee kuolinpesän osakas ja hän säilyttää asemansa siihen asti, kunnes ositus on toimitettu. Tämän takia ositus on kannattavaa tehdä avioeron yhteydessä niissäkin tilanteissa, joissa omaisuutta ei juurikaan ole, sillä sen avulla vältytään myöhemmiltä mahdollisilta epäselvyyksiltä.

Jos puolisot eivät halua kuitenkaan suorittaa ositusta ollenkaan, heidän on mahdollista sitovasti luopua sen vaatimisesta. Tämä luopuminen tulee tehdä nimenomaisesti.

Siten tällaisessa tilanteessa, jossa ositusta ei ole suoritettu, se voi aiheuttaa myöhemmin mahdollisia epäselvyyksiä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]