Äitini antoi velipuoleni ottolapseksi sukulaiselleen 1950-luvulla ennen syntymääni. Velipuoleni tuli uusien vanhempien ottolapseksi ja sai heidän sukunimensä. Hän myös peri 1990-luvulla ottovanhempansa. Menettikö hän perimisoikeutensa biologiseen äitiinsä ja onko tämä oikeus periytynyt hänen lapselleen? Velipuoleni kuoli 2006, mutta hänellä on tytär. Äitini, joka oli velipuoleni biologinen äiti kuoli hiljattain. Olenko ainoa kuolinpesän osakas, vai onko adoptoitavaksi annetun velipuoleni tytär myös oikeutettu perintöön?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Ennen vuotta 1980 vahvistettuja ottolapsisuhteita kutsutaan heikoksi adoptioksi. Heikossa adoptiossa ottolapsen ja biologisten vanhempien välinen perintöoikeudellinen suhde ei katkea. Ottolapsi perii siis myös biologiset vanhempansa.

Ottovanhempi voi kuitenkin hakemuksella muuttaa heikon adoption vahvaksi adoptioksi. Vahvassa adoptiossa ottolapsi ei peri biologisia vanhempiaan.

Tapauksessanne on siis kyse heikosta adoptiosta (ellei sitä ole hakemuksella muutettu vahvaksi adoptioksi) ja ottolapsi perii biologiset vanhempansa. Velipuolesi on siis myös äitisi perillinen. Koska velipuolesi on kuollut, hänen sijaansa tulee hänen lapsensa. Velipuolesi tytär on siis sinun lisäksesi oikeutettu äitisi perintöön.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »