Voiko avioehtosopimuksen tehdä harkinta-ajalla? Onko mahdollista välttyä varainsiirtoverolta?

Tarkoitus on maksaa puoliso pois yhteisestä asunnosta. Tätä varten täytyy ottaa uusi asuntovelka. Yhteinen asuntovelka on noin 200 ke. Uusi yksin vastattava laina olisi noin 250 ke. Asunnon arvo on noin 300 ke.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Voiko avioehtosopimuksen tehdä harkinta-ajalla?

Avioehtosopimusta ei voi tehdä enää harkinta-ajalla, eli avioeron tultua vireille. Avioeron tultua vireille, mutta ennen ositusta, on kuitenkin mahdollista solmia osituksen esisopimus. Osituksen esisopimuksella voidaan sopia tarkemmin omaisuuden jakamisesta puolisoitten kesken. Osituksen esisopimuksella voidaan sopia esimerkiksi maksettavasta tasingosta tai siitä, että kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa.

Onko mahdollista välttyä varainsiirtoverolta?

Lain mukaan osituksen yhteydessä tapahtuvasta kiinteistön tai arvopaperin (esimerkiksi asunto-osakkeen) saannosta on suoritettava veroa siltä osin kuin vastikkeena on käytetty muuta kuin jaettavana olevaa avio-oikeuden alaista varallisuutta. Lisäksi ulkopuolisten varojen käyttöä ei ole osituslaskelmassa huomioon otettavan toisen puolison tai yhteisissä nimissä olleen velan vastattavaksi ottaminen
Näin ollen varainsiirtoverovelvollisuutta ei synny, mikäli otat vastattavaksi nykyisen yhteisen asuntolainanne, eikä vastikkeena ole käytetty aviovarallisuuden ulkopuolista omaisuutta. Niiltä osin kun vastikkeena käytetään muuta kuin avio-oikeuden alaista omaisuutta luovutuksensaajan on suoritettava varainsiirtoveroa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »