Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Jos toinen puolisoista kuolee ilman testamenttia, Suomen perintölain mukaan leski (eloonjäänyt puoliso) saa hallintaoikeuden yhteiseen asuntoon ja irtaimistoon, vaikka vainajan kuolinpesään kuuluisi perillisiä. Tämä hallintaoikeus antaa leskelle oikeuden asua yhteisessä kodissa elinikäisesti, mutta ei täysimääräistä omistusoikeutta.
Ilman testamenttia leski ei automaattisesti peri kaikkea vainajan omaisuutta. Perimysjärjestyksessä ensisijaisia perillisiä ovat vainajan lapset (rintaperilliset), jotka jakavat vainajan omaisuuden keskenään. Leski saa kuitenkin vähintään puolet yhteisestä omaisuudesta, jos kyseessä on avio-oikeuden alainen omaisuus.
Jos vanhempasi ovat tehneet testamentin, jossa he määräävät omaisuuden siirtyvän kokonaan toiselle puolisolle kuoleman sattuessa, testamentti turvaa sen, että omaisuus siirtyy kokonaisuudessaan eloonjäävälle puolisolle. Tämä estää rintaperillisiä (lapsia) saamasta omaisuutta suoraan vainajan kuolinpesästä. Tällöin rintaperilliset eivät voi vaatia lakiosaa suoraan vainajan kuoltua, koska testamentti määrää omaisuuden menemään ensin leskelle. Kuitenkin lesken kuoltua rintaperilliset voivat vaatia lakiosansa siitä, mitä omaisuutta leski jättää jälkeensä.
Suomessa perintö- ja lahjaverolaki erottaa lahjan ja perinnön toisistaan. Perintö ja testamentti eivät ole lahjoja, vaan niitä verotetaan perintöverotuksen kautta. Kun eloonjäänyt puoliso perii omaisuuden testamentin nojalla, tätä omaisuutta verotetaan perintöverotuksen mukaisesti, ei lahjaverona. Eli eloonjäävä puoliso maksaa perintöveron perimästään omaisuudesta, mutta ei lahjaveroa.
Asuinpaikkasi Kaliforniassa voi vaikuttaa omaan verotukseesi Yhdysvalloissa, mutta Suomen perintö- ja lahjaverotusta sovelletaan vanhempiesi kuolinpesän omaisuuteen Suomessa. Tämä tarkoittaa, että Suomen laki määrää perintöveron maksamisesta Suomessa, vaikka sinä asuisit ulkomailla.
Yhteenvetona siis tilanteessa, jossa ei ole tehty testamenttia, eloonjäänyt puoliso saisi hallintaoikeuden yhteiseen kotiin, mutta rintaperilliset saisivat perintöosansa vainajan omaisuudesta. Testamentti varmistaa, että omaisuus menee suoraan toiselle puolisolle. Omaisuus siirtyy testamentin nojalla eloonjäävälle puolisolle, ja tätä omaisuutta verotetaan perintöverotuksen kautta, ei lahjaverotuksena.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.