Olen hoitanut isääni ennen hänen kuolemaansa kolmen vuoden ajalta ja haluaisin nyt laskuttaa perikuntaa (olen yksi neljästä perijästä). Tämä auttava työ on tehty vain minun tahdostani, en ole kysellyt tai pyytänyt muilta osakkailta. Voinko lisätä laskun tekemästäni hoivatyöstä suoraan perukirjaan perunkirjoitustilaisuudessa vai onko minun otettava ensin yhteyttä esim. verotoimistoon tai jonnekin muualle? Kiitos tiedoista.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Sinulla on oikeus vaatia työhyvitystä kuolinpesän varoista. Työhyvityksestä säädetään perintökaaren 8 luvun 5 §:ssä. Säännöksen mukaan työhyvitystä voidaan maksaa, jos täysi-ikäinen perillinen on jatkuvasti työllään avustanut perittävää ilman palkkaa tai työsopimusta. Hyvitystä voi saada kaikenlaisesta työstä, kuten esimerkiksi hoitotyöstä. Hyvitystä voi vaatia enintään viideltä vuodelta, joten olet oikeutettu saamaan hyvitystä koko siltä ajalta, jonka olet hoitanut isääsi. Työhyvityksen suuruutta harkittaessa otetaan huomioon mm. kuolinpesän varat, tehdyn työn laatu ja määrä, tekijän ammattitaito ja tekijän saama muu vastike.

Et tarvitse ottaa yhteyttä verotoimistoon eikä minnekään muualle. Riittää, että esität vaatimuksen työhyvityksestä perunkirjoitustilaisuudessa. Työhyvitys on merkittävä perukirjaan kuolinpesän velaksi sinulle. Tämä tarkoittaa sitä, että työhyvitys vähennetään pesän varoista ennen kuin lasketaan perillisten perintöosuuksien suuruudet. Työhyvitys ei saa olla niin suuri, että se loukkaa perillisen oikeutta lakiosaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »