Voiko yhteisen omaisuuden jakaa ilman avioeroa?

Omistamme mieheni kanssa puoleksi maatilan, jossa ainoastaan hän toimii nykyisin yrittäjänä. Ostimme sen aikanaan yhdessä, kun avioiduimme (noin 25 vuotta sitten) ja itsekin työskentelin tilalla tuolloin noin 10 vuotta.
Maatilaan ei kuulu enää asuinkelpoista asuinrakennusta, ainoastaa tämä maa- ja metsätila tuontantorakennuksineen, emmekä siis enää asu maatilalla. Mieheni yritystoiminnan kannalta voisi olla selkeämpää, että vain hän omistaisi maatilamme.

1.Miten omaisuuden (ja maatilan yritystoimintaan liittyvien lainojen) jakaminen tällaisessa tilanteessa kannattaa hoitaa?
2. Entäpä, jos päädymme rakentamaan tilan maille yhdessä myöhemmin kesämökin tai vaikkapa asuinrakennuksen, mitä meidän silloin on huomioitava omistuksen kannalta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Avioliiton aikana puolisot omistavat oman omaisuutensa erillään toisistaan. Avioliitolla ei sinänsä ole näihin omistussuhteisiin mitään vaikutusta mitenkään muuten kuin avioerotilanteessa tai avioliiton päättyessä toisen kuoleman johdosta. Tällöin vasta suoritetaan ositus. Avioliiton aikana kumpikin teistä omistaa omaisuutensa lähtökohtaisesti nimiperiaatteen mukaisesti. Sen mukaan puolisot omistavat nimissään olevan omaisuutensa ja vastaavat omista veloistaan.

Jos siis haluat siirtää maatilan miehesi nimiin, voit myydä hänelle omistamasi puolikkaan tai lahjoittaa sen. Ositusta ei ole mahdollista tehdä avioliiton aikana, koska ositusperustetta ei ole olemassa. Lahjoitustilanteessa kannattaa ottaa huomioon lahjavero.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »