Henkilöt A ja B päättävät ottaa avioeron ja harkinta-aika pannaan vireille.
Tänä aikana tehdään ositus, jossa A ostaa B:n osuuden yhdessä yhteiseksi ostetusta
talosta ja maksaa B:lle tasinkoa. ( 90-luvulla). Ennen harkinta-ajan loppua pari päättää kuitenkin jatkaa avioliittoa. Miten ositus nähdään nyt lain silmissä ja mitä tapahtuu, jos A kuolee ennen B:tä? Periikö B normaalisti puolet puolison omaisuudesta, vaikka ositus on jo tavallaan tehty?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tähän erityistilanteeseen sovelletaan avioliittolain 107 a §:ää. Sen jälkeen, kun ositus on toimitettu, puolisoilla ei enää ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Lain mukaan ei ole olennaista, eroavatko puolisot osituksen jälkeen vai jatkavatko sittenkin yhdessä. Niinpä lähtökohta on, että jos A kuolee, B:llä ei ole avio-oikeutta taloon tai muuhun A:n omaisuuteen.

Kuitenkin pykälän lopussa säädetään poikkeuksesta ”ellei osituksen jälkeen avioehtosopimuksella toisin määrätä”. Puolisot siis voivat avioehtosopimuksella määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla. He voivat esimerkiksi sopia, että molemmilla on sittenkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen, kaikkeen tai tiettyyn. Tällä tavoin voidaan turvata B:n asema.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »