Hei, ostimme sisareni kanssa isältämme maa/metsätilan lahjaluontoisella kaupalla reilut viisi vuotta sitten (äiti oli suostumuksenantaja, mutta ei omistja). Tilalla on metsää, tontteja sekä tilan rakennukset. Isämme kuoli muutama vuosi sitten ja jäimme hänelle velkaa kaupasta. Olemme lyhentäneet velkaa, ensin isälle ja kuoleman jälkeen kuolinpesälle, johon kuuluu äitimme, sisareni ja minä. Isän kuoleman jälkeen selvittelin, että velanmaksua jatketaan kuolinpesälle. Tuntuu vaan vähän hullulta lyhentää velkaa osittain itselleen. Tokihan se velka näkyy sitten perunkirjassa, jos joku kuolinpesästä kuolee. Meneekö tämä näin?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Saatava on maksettava takaisin, mikäli se ei oteta perinnönjaossa huomioon ennakkoperintönä. Mikäli joku kuolinpesän osakkaista ei ole vielä maksanut velkaansa kuolinpesälle ennen kuolemaansa, hänen velkaosuutensa siirtyy sellaisenaan hänen oikeudenomistajilleen eli hänen kuolinpesälle. Hänen velkaosuus on siten merkittävä hänen perukirjaan. Tällöin hänen kuolinpesä on velkaa hänen isän kuolinpesälle.

Tässä tilanteessa on myös syytä ottaa huomioon lesken avio-oikeus kuolleen puolisonsa varoihin. Mikäli isäsi oli varakkaampi kuin äitisi, joutuu kuolinpesä suorittamaan äidillesi tasinkoa niin paljon, että heidän osuudet ovat yhtä suuret. Mikäli pesässä ei ole muita varoja kuin ko. saatava, joka voisi kattaa lesken tasinko-osuus, saatava siirtyy leskelle. Leski voi kuitenkin halutessaan luopua tasingostaan perillisten hyväksi. Luopumisesta voi kuitenkin aiheuttaa veroseuraamuksia perillisille lahjaveron muodossa.

Mikäli haluat tarkempia tietoja ko. velkasuhteesta, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »