Olemme sisareni kanssa saaneet isovanhempien perintönä rahaa v.-82, olimme silloin alaikäisiä, edunvalvojasta huolimatta rahat hävisi tileiltä isämme ja äitipuolemme toimesta heti samana vuonna. Isämme kuoli 3/2015 ja perunkirjoituksessa selvisi, että pesässä on vain yksi perijä, velipuolemme. Isämme nimissä oli vain velkoja ja kaikki omaisuus äitipuolen nimissä ja hän ilmoitti ettei käytä tasinko oikeutta. Onko meillä mitään mahdollisuutta vaatia meille maksettavaksi tuo kavallettu perintö vuodelta 82 ja miten toimia tämän asian kanssa

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Kuolinpesän hallinnossa ja perinnönjaossa edunvalvojan tärkein tehtävä on vajaavaltaisen edustaminen siten, ettei tämän etua loukata perinnönjaossa. Alaikäiselle kuolinpesän osakkaalle on aina määrättävä edunvalvojan sijainen, jos alaikäisen vanhemmat ovat saman kuolinpesän osakkaita.

Edunvalvojan sijaisen tehtävä päättyy, kun perintö on konkreettisesti jaettu perinnönsaajille, esim. kun rahavarat on siirretty heidän pankkitileilleen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuolinpesän jaettua lapsen edunvalvonta siirtyy takaisin tämän lakimääräiselle edunvalvojalle, joka yleensä on lapsen vanhempi. Lapsen edunvalvojan on Holhoustoimilain (442/1999) mukaan pidettävä hyvää huolta lapsen omaisuudesta. Mikäli lapsen koko varallisuuden määrä on huomattava (nykyään noin 20 000 euroa), on edunvalvojan oma-aloitteisesti ilmoitettava maistraatille alaikäisen saamasta omaisuudesta. Lapsen omaisuutta voidaan alaikäisyyden aikana käyttää vain lapsen omaksi hyödyksi ja tyydyttämään hänen henkilökohtaisia tarpeitaan.

Se, että lapsen vanhemmat käyttävät lapsen tilillä olevia varoja omaan käyttöön, voidaan katsoa kavallukseksi. Tapauksesta on kuitenkin kulunut niin pitkä aika, että syyteoikeus teosta, mikäli se olisi tapahtuma-aikana katsottu rangaistavaksi teoksi, on vanhentunut.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »