Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisen lainoja perittävälle ja suurten rahalahjojen salaaminen pesänselvittäjältä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillinen A, on tunnustanut poliisikuulustelussa yli 25.000€ lainoista perittävälle.
Samoin on saanut runsaita rahalahjoja perittävältä (X €:n) edestä. Velkakirjoja ei ole tehty, eikä "lahjoista" ole maksettu lahjaveroa. Ko. asia tuli esiin poliisien pankkitiedustelussa, ja toisen rintaperillisen B löytämien (perittävän) 10v:n tiliotteiden perusteella. A salasi edellämainitut asiat pesänselvittäjältä ja B:ltä perunkirj.kuultaessa. B ei ole hyväksynyt testamenttia, muotoa 50-50 vielä. A:lla ollut 10v ajan tilinkäyttöoikeus perittävän tiliin, jonka tarkoitus oli hoitaa tarvittaessa perittävän asioita. Onko B:n järkevää nostaa kanne em.seikkojen vuoksi ja vaatia nähtäväksi kuitteja perittävän menoista? ja muut summat katsoa A:n jo saaduksi ennakkoperinnöksi?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Rintaperilliselle annettua lahjaa pidetään lähtökohtaisesti ennakkoperintönä. Jotta A:n saamia rahalahjoja ei pidettäisi ennakkoperintönä, A:n tulisi tällöin näyttää, että myös B on saanut saman suuruisen lahjan eikä perittävä ole siten tarkoittanut lahjoja ennakkoperinnöksi. Jos näin ei kuitenkaan ole, A:n voidaan katsoa saaneen ennakkoperintöä.

A:n saama ennakkoperintö tulee ottaa huomioon perinnönjaossa. Jos näin ei ole tehty ja perintö on jo jaettu, B voi pesän osakkaana moittia toimitettua jakoa nostamalla kanteen muita osakkaita eli A:ta vastaan kuuden kuukauden kuluessa jaon toimittamisesta. Kanne tulee nostaa vainajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudessa. B:n on tällöin pystyttävä osoittamaan esimerkiksi kuittien avulla, että A on saanut perittävältä ennakkoperintöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »