1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Lesken hallintaoikeuden ja rintaperillisen lakiosan ollessa kyseessä, on vastakkain kaksi vahvaa suojajärjestelmää, joista kuitenkin lesken asumissuoja on vahvempi. Määrällisesti lesken asumissuoja ei vähennä rintaperillisen lakiosan suuruutta, vaan lakiosa lasketaan edelleen samalla tavalla kuin lesken asumissuojaa ei olisikaan. Lesken asumissuoja kuitenkin rajoittaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan siten, ettei lakiosaa voida välittömästi panna täytäntöön.

Joissain tapauksissa nämä kaksi suojajärjestelmää eivät aiheuta ongelmia. Esimerkiksi tapauksessa, jossa jäämistö on arvoltaan 200 000€, joista asunto irtaimistoineen kattaa 100 000€ lopun ollessa rahaa. Perittävältä on jäänyt kaksi rintaperillistä, joiden kummankin lakiosa on siis 50 000€. Näin ollen lakiosa on mahdollista toteuttaa lesken oikeutta loukkaamatta, koska jäämistössä oli rahaa 100 000€, joka riittää kattamaan rintaperillisten lakiosan suuruuden.

Kuitenkin esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa jäämistön arvo on edelleen 200 000€, mutta asunnon arvo siitä onkin 150 000€. Rintaperillisten lakiosat ovat edelleen 50 000€. Rajoituksista vapaata omaisuutta jää tässä tapauksessa ainoastaan 50 000€, joka ei riitä kattamaan molempien rintaperillisten lakiosia. Lakiosien jakovaateesta huolimatta leski saa pitää asunnon irtaimistoineen hallinnassaan. Rintaperilliset puolittavat rahavarat ja asunnon ja irtaimiston omistusoikeus siirtyy heille yhtä suurin osuuksin lesken käyttöoikeuden rasittamana, mikä tarkoittaa sitä, että rintaperilliset saavat asunnon omistusoikeuden, mutta leski säilyttää hallintaoikeuden asuntoon ja sen irtaimistoon ja saa näin ollen jäädä asuntoon asumaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »