Toinen vanhemmistani kuoli. Molemmat vanhemmistani oli taannut velkaa kolmannelle osapuolelle. Mitä tuolle tuolle kuolleen vanhemman takaukselle tapahtuu. Alkaako pankki vaatia uutta takaajaa vai jääkö takaus rasittamaan kuolinpesää. Muut kuolinpesän osakkaat ei ilmeisesti vaadi pesän jakamista. Onko mahdollista että kuolinpesän omaisuutta "katoaa", esim. metsiä hakataan osakkaiden tietämättä. Jos vaadin pesän jakamista ja siitä aiheutuu kuluja niin jääkö nuo kulut minulle jos takaus realisoituu ja joudun palauttamaan perimäni osuuden. Tuntuu siltä että tuo takauksen realisoituminen lähitulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista. Mitä siis tehdä.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Jos pankki ei erikseen vapauta takaajaa, takaus rasittaa kuolinpesää. On tietenkin mahdollista, että pankki hyväksyy uuden vakuuden ja sen myötä vapauttaa takaajan. Jos näin ei käy, takaus rasittaa kuolinpesää, mutta takausvastuu rajoittuu koskemaan vain kuolinpesän omaisuutta.

Jos perinnönjako tehdään ja takausvastuu myöhemmin realisoituu, perilliset joutuvat palauttamaan jaossa saamaansa omaisuuden takausvastuun toteuttamiseksi.

Pesänjakokustannukset rasittavat vain kuolinpesää, merkitystä ei ole sillä, kuka jakoa on vaatinut. Pesänjakokustannukset voivat tulla osakkaiden maksettavaksi vain, jos näin on erikseen sovittu.

Kuolinpesän hallinto on luonteeltaan yhteishallintoa, ellei kuolinpesää ole luovutettu pesänselvittäjän hallintoon. Jos ketään osakasta ei ole erikseen valtuutettu hoitamaan pesän asioita, esimerkiksi omaisuuden myynti ilman muiden lupaa ei ole sallittua. Tapauksessanne merkitystä voi olla myös sillä, jos vanhempanne olivat naimisissa.

Valitettavasti en vielä näillä tiedoilla suoraan pystykään ottamaan kantaa siihen, kuinka olisi järkevintä toimia. Siihen kannattaako jakoa vaatia, voi vaikuttaa paitsi takauksen realisoitumisen mahdollisuus, myös esimerkiksi mahdollinen lesken asumisoikeus ja monet muut seikat. Jos asia jäi mietityttämään, suosittelenkin ottamaan yhteyttä lakimieheemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »