Olemme perintöriidassa jossa sisaruksistamme kaksi haluaisi myydä vanhan kotitalon mutta minä en halua suostua tähän missään nimessä. Minulla ei ole varaa ostaa taloa kokonaan itselleni. Mitä voisin tehdä tilanteessa?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Yhteisomistajuustilanteissa jokaisella omistajalla on mahdollisuus myydä osuutensa kenelle haluaa. Näin ollen sisaruksesi voisivat myydä omat osuutensa ilman, että sinun tarvitsee myydä omaasi. Helpoin vaihtoehto tietenkin olisi, jos muut yhteisomistajat, eli tässä tapauksessa sinä, kykenisivät ostamaan osuudestaan eroon haluavien omistajien osuudet. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voivat omistajat myydä osuutensa kenelle tahansa. Ongelmana usein kuitenkin on, että harva haluaa ostaa osuutta sellaiseen omaisuuteen, jossa muut omistajat ovat ventovieraita.

Jos omistajat eivät pääse asiassa yhteisymmärrykseen, eikä osuuksien myynti onnistu, kyseeseen tulee yhteisomistussuhteen purku. Tilanteissa, joissa omaisuus on saatu perintönä ja omaisuus on edelleen jakamaton, yhteisomistussuhteen purun suorittaa käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja. Muussa tilanteessa purun suorittaa uskottu mies.

Pesänjakajan tai uskotun miehen ensisijaisena pyrkimyksenä on saada aikaan sovinnollinen ratkaisu yhteisomistajien kesken. Viimeisenä keinona on myyntiluvan hakeminen käräjäoikeuteen. Näin ollen pesänjakajalla tai uskotulla miehellä on viime kädessä oikeus myydä yhteisesti omistettu omaisuus elleivät omistajat pääse yhteisymmärrykseen omaisuuden kohtalosta.

Mikäli sinulla ei siis ole mahdollisuutta ostaa sisartesi osuutta talosta, voivat he yrittää myydä osuuksiaan jollekin muulle, jolloin sinä säilyttäisit osuutesi. Viime kädessä asunto kuitenkin päätyy myytäväksi käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan määräyksen johdosta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »