Tätini on saanut valtuutuksen kuolinpesän osakkaana maksaa k.pesän tililtä k.pesälle kuuluvia kuluja. Hän on kuitenkin käyttänyt rahaa maksaakseen oman perintöosuutensa kiinteistöveroja ja huoltokustannuksia. Tämä on johtanut siihen, ettei k.pesän tilillä ole tarpeeksi rahaa perintöä varten (4000 euroa puuttuu). Onko tätini täten ylittänyt valtuutuksensa ja syyllistynyt kavallukseen? Tilillä on perinnönjakokirjaa allekirjoitettaessa ollut tuhansia euroja.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tapauksessa on kyllä kyse kavalluksesta. Rikoslain 28 luvun 4 pykälän 3 momentin (kappaleen) mukaan kavalluksesta tuomitaan se, joka toimeksiannon tms. perusteella saa haltuunsa varoja ja käyttää niitä oikeudettomasti niin, että ei voi täyttää tilitysvelvollisuuttaan.

Tädillänne oli valtuutuksen vuoksi mahdollisuus käyttää varoja. Tietty määrä varoista täytyi tilittää perilliselle, mutta kun hän käytti niitä omiin kuluihinsa, tilitystä ei voitu tehdä. Koska tätinne käytti kuolinpesän varoja valtuutuksen vastaisesti, se oli oikeudetonta. Kaikki kavalluksen edellytykset siis nähtävästi ovat käsillä. Asiassa täytyy toki olla riittävät todisteet tätinne rahankäytöstä ja siitä, että perintö olisi voitu maksaa ilman sitä.

Perillinen voi myös vaatia tädiltänne vahingonkorvausta, jotta saa sen verran perintöä, kuin hänelle kuuluu. Jos teette kavalluksesta rikosilmoituksen, asia etenee syyttäjälle, joka todennäköisesti ajaa myös vahingonkorvausvaatimusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »