Hei! Isäni on maksanut äitini ulos asunnosta mutta eivät ole eronneet virallisesti. Hän väittää että tämän jälkeen äitini ei ole enää perillinen vaikka naimisissa ovatkin. Pitääkö se paikkaansa? Ovat asuneet erillään noin viisi vuotta.

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Äidilläsi ei ole perintöoikeutta isäsi omaisuuteen, mutta syy tälle on erilainen kuin isäsi mainitsema. Leskellä on perintöoikeus kuolleen puolisonsa omaisuuteen ainoastaan, jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä eli jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa (lapsia, lapsenlapsia, jne.). Äidilläsi ei siis ole perintöoikeutta isäsi omaisuuteen, koska isälläsi on selvästi ainakin yksi lapsi. Jos kuitenkin isäsi kuollessa tilanne on sellainen, ettei hänellä enää ole rintaperillisiä, äitisi perii hänet. Isäsi voi kuitenkin poistaa äitisi perintöoikeuden kaikkien tilanteiden varalta tekemällä testamentin koko omaisuudestaan tai hankkimalla äidistänne avioeron. Puolisoiden omistussuhteet esimerkiksi asunnon suhteen eivät vaikuta puolison perintöoikeuteen mitenkään.

Huolimatta siitä, ettei äidilläsi ole perintöoikeutta isäsi omaisuuteen tällä hetkellä, äidilläsi on silti useita muita oikeuksia isäsi omaisuuden suhteen:
1. avio-oikeus, jonka perusteella äitisi saa tasinkoa, jos isäsi oli varakkaampi puoliso (toisen puolison kuollessa katsotaan aina tapahtuvan avioero ja toimitetaan ositus),
2. lesken oikeus pitää kuolleen puolison koko omaisuus jakamattomana hallinnassaan, jos isäsi perilliset tai testamentinsaajat eivät vaadi perinnönjakoa, ja
3. lesken asuntoetuus, vaikka isäsi omaisuus päätettäisiinkin jakaa perillisten ja/tai testamentinsaajien kesken. Tämän oikeuden perusteella äitisi saisi asua isäsi omaisuuteen kuuluneessa asunnossa, joka sopisi hänen kodikseen, ellei äitisi sitten itse omista kodikseen sopivaa asuntoa. Lesken asuntoetuus kattaa myös asuntoon kuuluvan kuolleen puolison omaisuutta olleen tavanmukaisen asuntoirtaimiston, jota ovat muun muassa huonekalut, kodinkoneet ja astiat.

Jos isäsi ja äitisi välillä on avioehto, ei 1-kohdan mukainen tasinko tule kysymykseen. Äidilläsi ei ole 2- ja 3-kohtien mukaisia oikeuksia, jos isänne kuollessa on vireillä kanne asumus- tai avioerosta tai jos puolisot olivat tehneet hakemuksen avioliiton purkamisesta tai asumuserosta.

Tässä vastauksessa mainitut säännöt sisältyvät perintökaareen ja edellyttävät avioliittoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »