Isäni lahjoitti veljelleni kotitilansa.Isäni on avioliitossa eikä mitään avioehtoa ole tehty.Äitini ei ole mihinkään paperiin nimeä laittanut.Onko lahjoitus laillinen ?.Isäni kuoli kuukausi sitten.Meitä on viisi sisarusta miten menetellään kun äitilläni ja isälläni on myös yhteinen tila.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avioliittolain mukaan puoliso ei saa ilman toisen puolison kirjallista suostumusta luovuttaa kiinteää omaisuutta, joka on tarkoitettu käytettäväksi puolisoiden yhteisenä kotina. Tapauksessanne tehty lahjoitus voi olla pätevä, jos isänne on omistanut lahjoitetun tilan yksin eikä tilaa ole käytetty puolisoiden yhteisenä kotina. Suostumus tarvitaan, jos puolisoilla ei ole toista kotia ja myyty asunto siten toimii puolisoiden pääasiallisena kotina.

Kuolemantapauksessa, mikäli perittävä oli avioliitossa, eikä avio-oikeuden poistavaa testamenttia ole, tulee ennen perinnönjakoa tehdä omaisuuden ositus. Tapauksessanne tulisi siten tehdä ositus ennen perinnönjakoa ja samalla ratkaista puolisoiden yhteisen tilan omistussuhteet.

Perintökaaren mukaan rintaperilliset eli perittävän lapset perivät ensin, joten tapauksessanne te ja teidän sisaruksenne ovat rintaperillisiä. Leski ei peri, jos on rintaperillisiä, ellei hänen hyväkseen ole tehty testamenttia. Eloonjäänyt puoliso saa kuitenkin pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillinen vaadi perinnönjakoa. Jos jakoa vaaditaan, eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Tapauksessanne eloonjäänyt puoliso voi hallita jäämistöä jakamattomana, kunnes joku rintaperillisistä vaatii jakoa, jolloin eloonjääneellä puolisolla on oikeus asua ja hallita puolisoiden yhteistä kotia, ellei hänellä ole jo omaa asuntoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »