Olen naimisissa, eikä meillä ole avioehtoa eikä testamenttia. Mieheni on perustanut liittomme aikana oman yrityksen, jonka hän jakaa 50/50 toisen omistajan kanssa. Onko minulla tai lapsillani jotain "oikeuksia" tuohon firmaan, jos mieheni kuolee ennen minua? Meillä on kummallakin kaksi lasta edellisistä liitoista sekä yksi yhteinen lapsi. Omistamme okt:n yhdessä, nyt hän vaatii minua oman osuuteni osalta varmistamaan, etten jätä lapsilleni perintöä tasapuolisesti, vaan että yhteinen lapsemme saisi puolet ja edell. lapset toisen puolen. Tämä siksi, että asunnon remontointi on ollut pääosin hänen maksamaa, koska olen matalapalkkainen ihminen. Onko tämä oikein?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Lähtökohtaisesti miehesi yritysomistus kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, koska teillä ei ole avioehtoa. Yritysten kohdalla on kuitenkin yleistä, että osakkaalta edellytetään avioehdon tekemistä siten, että yritysomaisuus suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle. Ilman avioehtosopimusta tätä ei kuitenkaan voi tehdä.

Voit poiketa lakisääteisestä perinnönjaosta vain laatimalla testamentin. Testamentin sisältö on sinun vapaasti päätettävissä eikä puolisosi voi painostaa tai vaatia tiettyä sisältöä.

Jos puolisoiden kesken halutaan rajata jotakin omaisuutta avio-oikeuden ulkopuolelle tai poiketa puolittamisperiaatteesta avioliiton päättyessä, tulee laatia avioehtosopimus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »