Isäni omistaa vaarini kuolinpesä talosta 3/5. Olemme ostamassa taloa. Voimmeko tehdä isäni kanssa velkakirjan hänen osuuksista keskenämme ja voiko takaisinmaksua laittaa niin että eräpäivä olisi 3 vuoden välein. Jolloin hän antaisi sitten minulle aina lahjaksi sen osuuden?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Isäsi on mahdollista myöntää Sinulle koroton laina siirtyvien osuuksien maksamiseksi. Lainan takaisinmaksusta täytyy laatia lyhennyssuunnitelma ja lyhennysten maksaminen täytyy pystyä todistamaan. Lainan määrän ja lyhennyssuunnitelman tulee olla realistinen velallisen maksukykyyn nähden. Jos lainaa lyhennetään esimerkiksi noin kolmen vuoden välein annettavilla verovapailla lahjoilla, voidaan laina katsoa verotuksessa lahjaksi. Toisin sanoen lainaa voidaan pitää lahjana silloin, kun olosuhteista voidaan päätellä, että varoja ei alun perinkään ollut tarkoitus maksaa takaisin. Tämä tarkoittaa, että joutuisit maksamaan lahjaveroa isäsi osuuden käyvän arvon mukaisesti. Muutenkin lahjaveroa on maksettava silloin, jos kolmen vuoden aikana samalta henkilöltä saatujen lahjojen yhteenlaskettu arvo on vähintään 4 000 euroa. Jos siis saa kolmen vuoden aikana vähintään 4 000 euron suuruisen vapautuksen jostakin maksuerästä, joutuu lyhennysvapaasta maksamaan lahjaveroa. Lisäksi silloin, jos koko 3/5 osuus on luovutettu kerralla eikä maksa velkaa lyhennyssuunnitelman mukaisesti, saattaa verottaja katsoa, että koko luovutus on ollut lahja, jolloin se saattaa vaatia maksettavaksi lahjaveroa koko osuuden käyvän arvon mukaisesti.
Jos eriä ei ole tarkoituksena maksaa lainkaan, en näe erityistä syytä tehdä luovutusta kaupan muodossa, vaan mielestäni luovutuksesta tulisi tällöin tehdä lahjakirja. Toinen vaihtoehto olisi kauppa alle käyvän arvon, jolloin lahjaveroa maksettaisiin vain käyvän arvon ja kauppahinnan välisestä erotuksesta. En ole tietoinen, minkä arvoinen talo on kysymyksessä, mutta käsittääkseni lahjavero olisi kuitenkin vältettävissä siten, että koko taloa ei luovutettaisi kerralla, vaan luovutettaisiin kolmen vuoden välein osuus talosta, jonka arvo on alle 4 000 euroa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »