Lapseni isä luopui perinnöstään ja siirsi sen meidän yhteiselle lapselle joka on ala-ikäinen ja meillä on yhteishultajuus. Pesä on hyvin sekava ja jakajia pesässä muitakin, esim ex-mieheni veli lapsineen. Onko mahdollista olla ottamatta perintöä vastaan? Lapsella ei ole mitään tuloja millä maksaa esim perintönä tulevasta talosta juoksevia kuluja kuten vesiä ja sähköjä ym juoksevia kuluja..

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan, sillä perillisellä on oikeus luopua perintöoikeudestaan, jollei hän ole ryhtynyt jo sellaisiin toimiin, että hänen on katsottava ottaneen perinnön vastaan. Tässä tapauksessa lapsenne (hänen edunvalvoja) voi luopua perintöoikeudestaan, jonka hän on saanut isänsä luopumisen seurauksena. Edellytyksenä tälle on, että lapsenne/ lapsen edunvalvoja ei ole esimerkiksi jo ilmoittanut kuolinpesälle vastaanottavansa perintöosuuden eikä ole muutenkaan ryhtynyt toimiin, jonka tarkoituksena on ollut perinnön vastaanottaminen.

Luopuminen on tehtävä kirjallisesti ja vastikkeetta. Aikarajaa tälle ei ole määritetty, mutta monesti luopuminen tehdään perunkirjoituksen yhteydessä. Jos lapsenne luopuu perinnöstään, menee perintö luopujan (lapsen) perillisille eli sijaantuloperillisille.

Lapsenne (edunvalvojineen) voi toki myös luovuttaa pesäosuutensa haluamalleen henkilölleen. Tällöin hän vastaanottaa perinnön ja määrää kenelle/keille (joku muu kuin sijaantuloperillinen yleensä) perintö menee (tai määrää suoraan kenelle haluaa pesäosuutensa menevän). Perintöosuuden luovutuskin on tehtävä kirjallisesti ollakseen pätevä.

Tässä tapauksessa tuskin tarvitsee arvioida luopumisen/ luovutuksen pätevyyttä, koska lapsellanne ei varmaankaan ole kohdistumassa konkurssiin liittyviä toimia tai ulosottotoimia. Lapsenne voi siis olla ottamatta vastaan perintöä siten, että hän joko luopuu oikeudestaan tai luovuttaa sen eteenpäin jollekin toiselle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »