Onko ulkopuolisella pesänselvittäjällä oikeus myydä kuolinpesän omaisuutta velattomassa kuolinpesässä Omien laskujensa saamiseksi ilman osakkaiden suostumusta .Hän on ilmoittanut .pesänselvityskuluiksi noin 55000.0e ja pesän varallisuus on perunkirjoituksen mukaan noin 130000.0e lisäksi hän aikoo myydä syksyllä uudestaan mikäli raha ei riitä.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Pesänselvityksen ensisijainen tavoite on velkojen maksaminen tai pääsy sovintoon velkojien kanssa. Pesänselvittäjällä on ainoastaan pesänselvitystarkoituksessa eli käytännössä velkojen maksamiseksi valta vapaasti luovuttaa irtainta omaisuutta. Pesänselvittäjän on kuitenkin, jos se käy hankaluudetta päinsä, tiedusteltava osakkaiden mielipidettä sellaisen omaisuuden myymisestä, jolla on osakkaille erityistä arvoa. Sen sijaan kiinteää omaisuutta pesänselvittäjä ei saa luovuttaa, elleivät osakkaat ole kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistamassa asiakirjassa antaneet siihen suostumustaan tai, milloin tätä ei voida saada, oikeus ole hakemuksesta sallinut toimenpidettä. Hakemus on hylättävä, jos pesänselvitysvelat ja vainajan velat voidaan maksaa muulla pesän omaisuudella.

Pesänselvittäjällä on oikeus saada kohtuullinen korvaus työstään ja korvaus kuluistaan. Palkkion suurus määräytyy pesän laadun ja laajuuden sekä tehtävän suorittamiseen käytetyn työn perusteella. Palkkio maksetaan ensisijaisesti pesän varoista. Jos pesän varat eivät riitä palkkion maksamiseen, on hyvitys sen suoritettava, jonka hakemuksesta pesänselvittäjä on määrätty. Jos hakijoita oli useita, vastaavat he yhteisvastuullisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »