Veikon kuoltua hänet perii elossa olevat veljekset, Aatu ja Eetu. Muut sisarukset ovat kuolleet. Veikolla ei ole jälkeläisiä, Veikon vanhemmat ovat kuolleet ja Veikko on naimaton. Eetu kuitenkin luopuu ensin Veikon tulevasta perinnöstä ja tämän jälkeen myös Aatu luopuu tulevasta perinnöstä. Eetulla ei ole jälkeläisiä, mutta Aatulla on kolme tytärtä. Miten Veikon perintö jakautuu? Siirtyykö Eetun osuus Aatulle kun Eetu on ensin luopunut perinnöstä vai voiko se jakautua muihin sukuhaaroihin? Entäpä miten käy Aatun osuuden hänen luopumisen jälkeen? Tulevatko hänen lapsensa sijaantulijoiksi?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Koska Veikolla ei ole lapsia eikä puolisoa ja hänen vanhempansa ovat edesmenneet, siirtyy omaisuus hänen sisaruksilleen perittäväksi. Et kerro kysymyksessäsi, onko edesmenneillä sisaruksilla elossa olevia lapsia/ rintaperillisiä. Jos edesmenneillä sisaruksilla on elossa olevia rintaperillisiä, menee edesmenneiden sisarusten perintöosuudet heidän jälkeläisilleen, eli tällöin Veikon perintö jakautuisi sekä Aatulle, Eetulle ja niille edesmenneiden sisarusten haaroille, joissa on elossa olevia rintaperillisiä. Jos edesmenneiltä sisaruksilta ei jäänyt jälkeen rintaperillisiä, jotka olisivat elossa, perisivät Aatu ja Eetu kahdestaan Veikon omaisuuden yhtä suurin osuuksin..

Aatun, Eetun ja edesmenneiden sisarusten osuudet olisivat yhtä suuret. Sisarusten sijaantulijoina olevat rintaperilliset (lapset, lapsenlapset jne.) perisivät yhtä suurin osuuksin sen osuuden, jonka kyseinen sisarus olisi saanut eläessään Veikon omaisuudesta.

Joka tapauksessa, Eetu luopuu perinnöstään. Jos luopuminen on suoritettu oikein, menee perintö luopujan perillisille samalla tavalla kuin siinä tapauksessa, jos Eetu olisi menehtynyt ennen Veikkoa. Koska Eetulla ei ole rintaperillisiä, menisi tällöin hänen osuutensa Veikon perinnöstä hänen veljelleen Aatulle ja mahdollisille edesmenneiden sisarusten haaroille perillisineen, jos heitä siis on elossa. Muussa tapauksessa Aatu saisi yksin Eetun luopuman osuuden.

Myös Aatu luopuu perintöosuudestaan. Aatun perintöosuuteen siis kuuluu alkuperäisen perintöosuuden lisäksi joko Eetun perintöosuus kokonaan tai osa Eetun perintöosuudesta (jos edesmenneillä sisaruksilla on elossa olevia rintaperillisiä). Aatun perintöosuus menee luopumisen seurauksena, aivan oikein, hänen lapsilleen yhtä suurin osuuksin. Kukin tytär saisi siis 1/3 Aatun perintöosuudesta.

Tiivistettynä vastaus kuuluisi siis näin. Veikon perintö jakautuu hänen elossa olevien sisarusten (aatun ja Eetun) ja mahdollisesti edesmenneiden sisarusten rintaperillisten kesken tässä tapauksessa. Aatun ja Eetun osuuden suuruus riippuu siis siitä, että onko edesmenneillä sisaruksilla jäänyt jälkeen rintaperillisiä, koska myös heillä olisi oikeus Veikon perintöön. Tällöin jokainen haara saisi yhtä suuren osuuden Veikon perinnöstä. Eetun perintöosuus siirtyy luopumisen johdosta Aatulle ja muille edesmenneiden sisarusten sukuhaaroille, jos sisaruksilta jäi jälkeen jälkeläisiä. Aatun perintöosuuden saavat luopumisen seurauksena hänen tyttärensä yhtä suurin osuuksin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »